Waalse vrouw krijgt jaar cel omdat ze als geldezel eenzame Koksijdenaar geld aftroggelde

Redactie KW

Een vrouw uit het Waalse Lessines heeft een jaar cel met uitstel gekregen omdat ze moedwillig haar rekening uitleende aan oplichters om een man uit Koksijde geld af te troggelen. Die man krijgt nu 6.905 euro schadevergoeding. “Vriendschapsfraude via WhatsApp is een echte pest en veroorzaakt veel leed bij de slachtoffers”, sprak de procureur.

Op 22 november 2020 leerde de eenzame G. uit Koksijde via WhatsApp zogezegd een vrouw kennen. Die startte een conversatie op waarin ze zei dat haar man gestorven was en ze financieel moeilijk rond kwam. “Ze had wel nog ergens een geldsaldo openstaan, maar had zelf geld nodig om die vrij te maken”, sprak de advocaat van G. “Hij ging goedgelovig in op wat die fantastische actrice zei. Hij schreef heel wat geld over, maar hoorde plots niets meer.”

Na onderzoek door de politie bleek dat het geld overgeschreven werd naar K.D. uit Lessines. Zij liet als geldezel of ‘moneymule’ haar rekening gebruiken door oplichters en stortte het geld door. Het bleek dat de vrouw moedwillig haar rekening uitleende omdat ze van de oplichters wat geld zou krijgen en daarmee wilde ze de verbouwingen aan haar huis financieren. Volgens haar advocaat stelde ze zelf geen actieve daden om de man op te lichten, maar daar ging de rechter niet op in. “Dergelijke vriendschapsfraude via WhatsApp is een echte pest en veroorzaakt veel leed bij de slachtoffers. Een moneymule werkt hier bewust aan mee.” K.D. kreeg één jaar cel met uitstel en 2.000 euro boete. Ze moet de Koksijdenaar 6.905 euro terugbetalen. (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.