VRT-journalist weigert beelden kasteelmoorddossier over te maken

Bart Aerts.
Bart Aerts.
Redactie KW

VRT-journalist Bart Aerts weigert de beelden van de Terzake-reportage met gelekte telefoontaps uit het kasteelmoorddossier aan de Brugse rechtbank over te maken.

Op 17 november 2016 zond Canvas tijdens het duidingsprogramma Terzake getapte telefoongesprekken uit die gelekt waren uit het onderzoek naar de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens in Wingene.

Uit de telefoongesprekken moest blijken dat het Brugse gerecht zich had laten beïnvloeden door de familie van het slachtoffer. Iets waarvan volgens het Gentse parket-generaal geen sprake was.

Mededader

Peter Gyselbrecht, zoon van André Gyselbrecht ( de opdrachtgever voor de moord, red. ), gaf een paar dagen later toe dat hij de taps had doorgespeeld aan de VRT-redactie. Hierop kwam journalist Bart Aerts als mededader in het vizier.

Het parket vorderde vorige maand voor allebei zes maanden cel wegens misbruik van het recht op inzage van een strafdossier. Volgens de procureur wou Peter Gyselbrecht met zijn demarche het Brugse parket in diskrediet brengen en zo het onderzoek dwarsbomen.

Lees verder onder de foto

Peter Gyselbrecht.©KURT DEPSLENTER Belga
Peter Gyselbrecht.©KURT DEPSLENTER Belga

Zowel Aerts als Gyselbrecht vragen de vrijspraak. “Mijn cliënt vreesde onschuldig een levenslange celstraf te krijgen”, pleitte de raadsman van Peter Gyselbrecht. “Hij was ten einde raad.”

Tijdens de vorige zitting stemde Aerts ermee in om de beelden van de reportage over te maken aan de rechtbank. Maar hierop kwam hij maandag terug. “Hadden die beelden na vier jaar onderzoek niet al lang in het dossier moeten steken”, vroeg hij zich af.

“Het is trouwens niet mijn taak om dergelijke stukken aan het dossier toe te voegen.” De rechter stelde de zaak hierop uit naar 11 januari. Intussen gaat hij na of hij een bevel zal uitvaardigen om de beelden in het dossier te krijgen. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten