Vrouw vraagt straf met uitstel voor onmenselijke behandeling

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 41-jarige vrouw uit Westende vraagt in beroep een straf met uitstel voor de onmenselijke behandeling van iemand die 25.000 euro gestolen zou hebben van haar moeder. Het slachtoffer liep bij een val van de trap een dubbele schedelbreuk op.

De feiten dateren van 27 juli 2016. Sabrina R. was ervan overtuigd dat D.L. tijdens schilderwerken 25.000 euro gestolen had uit de woning van haar moeder. De man was dakloos, maar bood in ruil aan om te schilderen bij haar en haar moeder. Tot op een dag 25.000 euro cash was verdween uit een lade. De man was onmiddellijk verdacht.

“Ze was boos en voelde zich verraden”, aldus haar advocaten. Maar in plaats van de politie te verwittigen, werd hij –toen hij zijn honden kwam halen- naar haar woning boven een café in Westende gelokt. Ze deed de voordeur onmiddellijk op slot. De man werd door een vriend bewerkt met een stroomstootwapen en kreeg schoppen en slagen. Toen de schilder probeerde weg te vluchten, viel hij van de trap. De man lag een maand op intensieve zorgen met een dubbele schedelbreuk en heeft volgens zijn advocaat nog steeds last van evenwichtsstoornissen.

De politie kreeg lucht van de zaak toen R. liet weten dat ze 22.000 euro had teruggevonden in de brievenbus van een vriendin van het slachtoffer. Volgens haar advocaat wou R. enkel het geld van haar moeder recupereren.

“Dat er klappen vielen ontkent ze niet, maar de schedelbreuk was het gevolg van de val”, stelden haar advocaten. “En waarom vluchtte hij? Om zijn geld in veiligheid te brengen. Daarom had hij haast en was hij onvoorzichtig.”

Haar advocaten vroegen daarom een straf met uitstel in plaats van de vier jaar effectief die de eerste rechter haar had opgelegd. Ook ontkent ze de voorbedachtheid. Maar in de dagen vooraf stuurde ze sms’en zoals ‘Ik ga je doden’ en ‘elke ochtend zal je aan ons denken’.

“Vier dagen later was het werkelijkheid. Bovendien voorzie je ook nog eens een helper met een taser”, stelde de openbare aanklager vast. Dat ook de val van de trap niet haar schuld is, vindt het openbaar ministerie een brug te ver. “Die man wordt gegijzeld, hij vlucht in allerijl en valt daarbij van de trap. Maar hierbij zou hij onvoorzichtig zijn geweest? Komaan, dat is erover!”

De procureur-generaal heeft begrip voor de situatie. “Maar dat geeft u nog niet het recht om het recht in eigen handen te nemen.” Haar kompaan, die niet in beroep ging, kreeg drie jaar effectief. Voor de procureur-generaal is dat dan ook het minimum voor Sabrina R. Uitspraak op 13 april.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.