Vrouw stichtte brand bij Cartec na ontslag en kampte met psychiatrische problemen

© gf
© gf
Redactie KW

De 37-jarige vrouw uit Zwevegem die op 20 juli 2020 brand stichtte bij verpakkingsproducent Cartec Packaging op de industriezone in Wevelgem deed dat uit wraak nadat ze er ontslagen was. De vrouw kampt(e) met psychische problemen en verblijft al ruim 5 maanden in de cel. Ze moest zich voor de brandstichting voor de rechter verantwoorden en riskeert 3 jaar cel.

Op 20 juli rond 21 uur merkte een passant zwarte rook op uit het bedrijfsgebouw langs de Vlamingstraat in Wevelgem. Van buitenaf leek er weinig aan de hand maar het gebouw had zich al gevuld met rook. De brandschade in het bedrijf bleef beperkt maar de rook en roet verspreidden zich over het volledige gebouw. Een branddeskundige vond twee brandhaarden ter hoogte van een computer en aan kartonnen dozen. Een getuige had glasgerinkel gehoord en kort nadien een vrouw het gebouw zien verlaten en met een Volkswagen Golf wegrijden. Een wazige foto van de nummerplaat kon genomen worden.

De verdenking van de zaakvoerder viel meteen op Alekszandra P. (37) uit Zwevegem. Zij was tijdens de coronacrisis ontslagen en kon dat niet verkroppen. ‘Ik kan ook vals spelen’, klonk het in een eerdere sms naar de zaakvoerder. Een huiszoeking in Zwevegem leverde lucifers, een bebloed mondmasker en een hamer op. Haar kledij had ze al in de wasmachine gestopt.

Stemmen in het hoofd

Tijdens haar verhoor vertelde P. dat ze stemmen in haar hoofd hoorde die haar de opdracht gaven brand te stichten. Later trok ze die bekentenis opnieuw in. Volgens een gerechtspsychiater is er van geheugenverlies of krankzinnigheid geen sprake. De openbare aanklager eiste een celstraf van drie jaar. Zelf vroeg haar advocaat de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang. De verzekeringsmaatschappij eiste een schadevergoeding van maar liefst 990.000 euro.

Cartec Packaging is een producent van transparante verpakkingen op maat voor de voedingsindustrie en luxe artikelen zoals snoep, chocolade, patisserie, textiel, cosmetica,… Naast de vestiging in Wevelgem is er ook een uitvalsbasis in Anderlecht. De rechter velt op 11 januari een vonnis. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier