Vrouw riskeert tot 2 jaar cel voor diefstallen

De advocaat van de beklaagde vindt de straf die de procureur eist te zwaar.© Getty Images
De advocaat van de beklaagde vindt de straf die de procureur eist te zwaar.© Getty Images
Redactie KW

Een 21-jarige vrouw uit Duitsland riskeert twee jaar cel voor twee gauwdiefstallen in het Brugse centrum. Ze maakte onder meer slipjes buit.

Op 18 februari 2019 werd Franceska H. op heterdaad betrapt toen ze in het Brugse centrum een portefeuille stal uit de handtas van een Chinese toeriste. De politie sloeg de jonge vrouw in de boeien en vond in haar handtas ook zeven slipjes en een pyjama die ze eerder die dag gestolen had in de lingeriewinkel Undiz in de Steenstraat.

Verder onderzoek wees uit dat H. zes dagen eerder al eens was opgepakt samen met enkele minderjarige meisjes voor gauwdiefstallen op voorbijgangers. Ze beweerde veertien jaar te zijn, maar een botscan wees uit dat ze meerderjarig was. De vrouw zat twee maanden in voorhechtenis en keerde daarna terug naar haar familie in Duitsland.

‘Opgeleid om te stelen’

Volgens de procureur kwam H. in Duitsland en Spanje al meermaals met het gerecht in aanraking wegens diefstal. Volgens advocate Nadia Lorenzetti werd stelen bij haar cliënte met de paplepel ingegeven. “Ze groeide op in een zigeunergemeenschap en werd als kind opgeleid om te stelen”, pleitte ze.

“Maar ze heeft spijt over wat ze deed. Twee jaar cel is een veel te zware straf voor iemand die nog nooit veroordeeld werd voor diefstal.”

De uitspraak volgt op 4 februari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier