Vrouw (69) staat voor tweede keer in jaar tijd terecht voor diefstallen: “Ik kan er niets aan doen”

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

69 jaar, tot vorig jaar nog een blanco strafregister en nu in één jaar tijd voor de tweede keer terecht voor een reeks diefstallen. De rechter in Kortrijk fronste terecht de wenkbrauwen toen hij een vrouw uit Anzegem met veel moeite op het beklaagdenbankje zag kruipen. “Ik kan er niets aan doen, het is dwangmatig”, aldus de vrouw.

Begin november 2020 liep Rita D. een eerste veroordeling op tot acht maanden voorwaardelijke celstraf voor een reeks van 13 diefstallen bij Carrefour, Delhaize, Aldi en Zeeman.

Begeleiding

Telkens ze werd betrapt, gaf ze de diefstallen toe en betaalde de spullen. De rechter legde haar de verplichting op zich te laten begeleiden voor haar drang om te stelen. Maar dat haalde blijkbaar niet veel uit, want de voorbije maanden sloeg ze opnieuw twaalf keer toe.

“Met een voorliefde voor bloemen, zelfs op een begraafplaats”, schetste de openbare aanklager. “Geen halsmisdrijven maar het kan toch niet blijven gebeuren.”

Toerekeningsvatbaar?

Hij toonde zich akkoord met de suggestie van de rechter om de vrouw door een dokter te laten onderzoeken. Op die manier wil de rechter te weten komen of de vrouw wel nog toerekeningsvatbaar is.

“Ik ben in behandeling bij een psychiater en lijd aan kleptomanie en jongdementie”, voegde de vrouw er nog aan toe. Het versterkte de rechter alleen nog maar in zijn voornemen om haar door een dokter te laten onderzoeken. Op basis van zijn verslag zal hij later oordelen wat er met de vrouw moet gebeuren. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.