Vrouw (53) belt aan bij bejaarden en besteelt hen met list: “Ik zat in een depressie en nam zware medicatie”

Redactie KW

Een 53-jarige vrouw uit Nieuwpoort moest dinsdag voor de strafrechter verschijnen omdat ze tot drie keer toe bejaarde personen bestal, nadat ze eerst met een list aanbelde. Ze gebruikte ook nog geweld. De rechter trok hard van leer. “Wat bezielde je om kwetsbare oudere mensen te bestelen en bovendien nog eens agressie te gebruiken?”

Het openbaar ministerie vorderde een jaar celstraf. “De feiten gebeurden op 20 mei, 16 juni en 19 juni vorig jaar. De vrouw belde eerst aan bij een 87-jarige bewoonster en stak een verhaal op rond het afsluiten van een verzekering, een list eigenlijk. Ze bekwam dat het slachtoffer haar portefeuille bovenhaalde. Ze trok de portefeuille uit de handen en kon na wat duw- en trekwerk ontkomen. Ze deed onder meer twee contactloze verrichtingen bij Kruidvat, was te zien op camerabeelden”, aldus de procureur.

“Bij het tweede feit en derde feit, ook met bejaarde slachtoffers, gebruikte ze precies dezelfde modus operandi. Ze heeft de feiten bekend. Het is erg laakbaar dat ze ouderen uitkiest als potentiële slachtoffers”, aldus de procureur. Hij liet de deur voor probatie-uitstel wel op een kier.

Verward en medicatie

De beklaagde kwam zichzelf verdedigen, zonder advocaat. “Ik kampte met een enorm zware depressie en zat onder zware medicatie. Ik was enorm verward in die periode en kan niet begrijpen waarom ik dit heb gedaan”, legde A.R. uit Nieuwpoort uit aan de rechter. “Ik wil me gaan verontschuldigen en heb veel spijt. Momenteel word ik nog opgevolgd door de psychiater. Ik ben ook opnieuw progressief aan het werk na maanden thuis te zitten met een depressie”, ging ze verder.

Strafblad

“Dit zijn ernstige feiten hé. Wat bezielde je om kwetsbare oudere mensen te bestelen en nog eens agressie te gebruiken ook? Dit kan niet door de beugel”, aldus de rechter, die ook het strafblad van mevrouw bekeek “Ik zie een veroordeling in Kortrijk in 2012 voor diefstal met braak en twee jaar geleden nog voor slagen en verwondingen, hier op de rechtbank in Veurne. Heb je dan niet geleerd uit het verleden?”, aldus de strafrechter.

“Ik kampte in het verleden met een alcoholverslaving. Die feiten kaderen daarin. Ik neem nu antabuse en ik drink niet meer. Van nature ben ik echt niet agressief”, antwoordde de vrouw nog.

Wellicht voorwaarden

De rechter overwoog om probatievoorwaarden op te leggen, wat erop neerkomt dat de vrouw niet naar de cel moet ondanks een veroordeling tot een celstraf. Ze zou zich wel aan strikte voorwaarden moeten houden rond alcohol, geneesmiddelenmisbruik, werk, psychische begeleiding en meer. Vonnis op 1 juni.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier