Vrouw (41) die dochter zware stokslagen gaf omdat ze loog, veroordeeld tot jaar cel

Een Kosovaarse vrouw (41) uit De Panne is tot 12 maanden celstraf veroordeeld wegens mensonterende behandeling en slagen en verwondingen ten aanzien van haar eigen dochter. Het meisje was 17 op het moment van de feiten en kreeg meermaals zware stokslagen, zo erg dat haar leerkrachten een plan hadden opgemaakt om het meisje tóch naar school te laten komen tijdens de lockdown, om tot rust te komen. “Toen de riem niet lang genoeg bleek, moest haar andere dochter een stok zoeken zodat haar zus afgeranseld kon worden”, was te horen op het proces.

©Songsak rohprasit Getty Images
©Songsak rohprasit Getty Images

De feiten kwamen eind juli aan het licht. De vrouw had zelf de politie gebeld omdat haar dochter (17) uit de woonst was gevlucht was en zich schuil hield bij een vriendin. “Daar bleek dat het meisje een zeer goede reden had om te vluchten. Haar lichaam stond vol blauwe plekken. Ze bleek eerder die dag zwaar afgeranseld te zijn door haar moeder. Eerst kreeg ze slaag met de vlakke hand, daarna met een riem. Toen die niet lang en krachtig genoeg bleek, moest de andere dochter een stok gaan zoeken. Er is zo hard mee geslagen dat die stok zelfs brak”, aldus de procureur tijdens het proces. Het gezin woont in een appartement en ook in de trappenhal beneden zou ze nog slaag hebben gekregen.

Moeder in voorhechtenis

Er volgde een onderzoek en de moeder werd in voorhechtenis geplaatst. De jeugdrechter liet de dochter plaatsen in een instelling. “Leerkrachten op haar school verklaarden hoe het meisje al een lange periode blauwe plekken, bijtwonden en schaafwonden vertoonde. Pas na verloop van tijd konden ze de leerlinge overhalen om erover te vertellen, over hoe ze thuis slaag kreeg. Het was zelfs zó erg dat de leerkrachten tijdens de eerste lockdown een planning hadden opgemaakt om het meisje een dag per week naar school te laten gaan, terwijl er geen lessen doorgingen. Zo zou ze toch één dag geen slaag krijgen en tot rust komen”, aldus de procureur op het proces in Veurne.

Het meisje loog, dus moest ze gestraft worden

“Bij het CLB is dit probleem meermaals aangekaart naar de ouders toe, maar die wilden hun fout echter totaal niet in zien, integendeel. Het meisje loog, dus moest ze gestraft worden, was de verklaring. Blijkbaar is dit een gangbare manier van opvoeden in Kosovo. In ons land kan dit echter nooit door de beugel. Tegen intrafamiliaal geweld treden we zwaar op, zeker als het om minderjarigen gaat”, ging de procureur verder. Er werd 12 maanden effectieve celstraf geëist voor mensonterende behandeling op die ene dag eind juli en voor slagen en verwondingen over een langere periode.

Geen opschorting

“Mijn cliënte zegt dat deze manier van straffen toegelaten is in haar thuisland. Die maand in voorhechtenis heeft haar echt wel doen inzien dat dit niet door de beugel kan. Het is écht niet de bedoeling om de feiten te minimaliseren. Die mensen hebben een gewoon andere kijk”, aldus de raadsman, die de opschorting van straf vroeg. Daar wou de rechter helemaal niet op ingaan. Arbana M. kreeg 12 maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro boete. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.