Vrees voor sluiting van rechtbanken in Ieper en Veurne blijkt onterecht

De rechtbank van eerste aanleg in Ieper zou niet bedreigd zijn. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraden in de Westhoek keuren momenteel volop moties goed die pleiten voor het voortbestaan van de rechtbanken in Ieper en Veurne. Eerder trok het Westhoekoverleg al aan de alarmbel over een wetswijziging die rechtbanken de mogelijkheid heeft om zaken te centraliseren, al menen de minister van Justitie en de West-Vlaamse Procureur des Konings dat het niet zo’n vaart zal lopen.

Momenteel ligt het wetontwerp tot wijziging van artikel 186 van het Gerechtelijk Wetboek op tafel bij de Federale regering. Door de wijziging zou een beslissing van de voorzitters van de rechtbanken bepalen welke ‘nabijheidsrechtbanken’ er blijven bestaan. Gezien deze voorzitters al georganiseerd zijn op provinciaal of nog hoger niveau, vrezen de Westhoekburgemeesters dat dit snel zal leiden tot de afschaffing van landelijk gelegen afdelingen van rechtbanken, zoals de Ieperse en Veurnse ondernemingsrechtbank. Ook de rechtbank van eerste aanleg en arbeidsrechtbank komen volgens de burgemeesters onder druk te staan.

Jarenlang besparen

De vraag is echter hoe reëel die kans is. “Ik denk dat de verleiding tot centralisering heel groot zal zijn”, zegt Christof Dejaegher (CD&V), burgemeester van Poperinge en voorzitter van het Westhoekoverleg. “Men bespaart al jaren aanhoudend op de dienstverlening van de overheid. Ik vrees ervoor dat het wel degelijk ook de achterliggende bedoeling is. De essentie van de zaak is dat de overheid de bevoegdheid die haar toekwam delegeert, en dat lijkt ons in een democratische rechtstaat toch een beetje van de pot gerukt. Dat men dergelijke essentiële elementen gewoon delegeert naar de mensen die de organisatie uitmaken… Ik heb vertrouwen in die mensen, daar gaat het niet over. Zij doen ook maar hun job en proberen te roeien met de riemen die ze hebben.”

“Ik weet zelf niet van concrete plannen in die richting”

Volgens Dejaegher is het behoud van de ‘nabijheidsrechtbanken’ essentieel. “De arbeidsrechtbank is sociaal recht, heel vaak gaat het over mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. De ondernemingsrechtbank behandelt faillissementsprocedures. Daar zitten vaak drama’s achter. Als die mensen dan ook nog eens naar Gent, Brugge of Kortrijk moeten, dan duw je hen nog meer in de miserie”, aldus Dejaegher.

Bij het kabinet van minister van Justitie Van Quickenborne spreken ze sussende woorden. “De burgemeesters van de Westhoek hoeven zich geen zorgen te maken. De afdelingen in Ieper en Veurne worden niet afgeschaft. We gaan hierover in overleg met de burgemeesters”, zegt woordvoerder Edward Landtsheere. “De middelen die we hebben binnen Justitie gaan we op een verstandige en efficiënte manier inzetten.”

Geen concrete plannen

Ook Filiep Jodts, de Procureur des Konings van West-Vlaanderen, meent dat de zorgen van de burgemeesters ongegrond zijn. “Ik heb de indruk dat dit eerder een paniekreactie is van de bestuurlijke overheden”, zegt Jodts. “Het wetsartikel dat wijzigt biedt een aantal mogelijkheden naar specialisatie en clustering toe, maar men vergeet dat men niet zomaar een afdeling kan uithollen of sluiten, omdat dat via de ministerraad moet gebeuren, weliswaar op voorstel van de voorzitter van de rechtbank van Eerste Aanleg. Maar er is ook een advies van de balie en een politiek akkoord nodig. Een maand of twee geleden kreeg ik inderdaad signalen van het personeel in Veurne dat vreesde dat de rechtbank zou afgeschaft worden. Dat zijn zaken die af en toe de kop opsteken, maar ik weet zelf niet van concrete plannen in die richting. Zeker niet politiek en ook niet bij de nieuwe voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg (Paul Dauw, red.).”

Nochtans schoof de magistraat bij zijn aanstelling een aantal voorstellen tot centralisatie naar voren. “Ja, maar dat had te maken met de staat van een aantal gerechtsgebouwen. Ik pleit ervoor om efficiënt te werken en ons samen te zetten. Maar dat geldt voor iedereen, niet enkel voor Ieper en Veurne. Als burgemeesters alles tegenhouden, dan moeten ze ook bereid zijn om de nodige investeringen te doen zodat de magistraten in een degelijke werkomgeving kunnen opereren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier