Voyeurisme in zwembad Ieper? Bejaarde man terecht voor begluren minderjarige meisjes

Redactie KW

Een 74-jarige Ieperling stond donderdag terecht voor het begluren van elfjarige meisjes in kleedhokjes van het stedelijk zwembad in Ieper. De man riskeert een celstraf van acht maand, maar gaat voor de vrijspraak en krijgt steun van zijn vrouw.

De feiten gebeurden op 25 oktober vorig jaar. Volgens de procureur had de beklaagde vier elfjarige meisjes begluurd in de kleedhokjes. “De man is geïdentificeerd op basis van bewakingsbeelden. “Het is tergend dat de beklaagde eerst de feiten ontkende, om ze daarna te minimaliseren”, sprak de procureur. “Ga weg, zeiden de meisjes, en toch bleef hij kijken. De man toont geen schuldinzicht.”

Zwembadverbod

Het stadsbestuur vaardigde vanaf november zelfs een maximaal plaatsverbod van drie maand uit tegen de man. De procureur vordert nu een gevangenisstraf van acht maanden en een boete. Een paar gezinnen stelden zich burgerlijke partij en vroegen schadevergoedingen van 500 euro voor de meisjes en 250 euro voor de ouders.

“Onze dochter is bang om die meneer daar weer tegen te komen.” Een vader wou dat de man niet meer zou zwemmen tijdens de schooluren. Een moeder brak uit in tranen. “Dit is een traumatische ervaring voor heel het gezin”, klonk het. “Onze dochter kon er een week niet van slapen, spreekt af dat iemand voor de deur staat en kiest een hokje aan de buitenkant van de rij kleedhokjes. Zelfs haar jonger zusje is nu al angstig om te gaan zwemmen en wil zich verkleden in een groepscabine in plaats van in een apart hokje. Dit kruipt in hun hoofd. Kinderen op die leeftijd mogen daar niet mee bezig zijn.”

“Dit is een traumatische ervaring voor heel het gezin”

“De beklaagde vond het niet meer dan normaal op zijn knieën te kruipen en naar links en rechts te kijken”, aldus advocate Sophie Gruwez, die een ander gezin bijstond. “Uiteindelijk probeert hij zelfs de schuld van zich af te schuiven door te zeggen: ‘als die meisjes mij gezien hebben, is het omdat zij kijken naar mij’ en ‘die hokjes moeten maar niet zo gemaakt zijn’. Het meisje was een echte waterrat, maar heeft nu angst. Ook de schooldirectrice was ervan aangedaan.”

Op 60ste leren zwemmen

De vrouw van de man kwam plots uit het publiek naar voor om hem te ondersteunen bij het beklaagdenbankje. “In de 14 jaar dat hij zwom, heeft hij nooit gegluurd”, sprak ze tot de rechter. Volgens zijn advocate leerde hij pas zwemmen op zijn 60ste. “Hij gaat graag met vrienden zwemmen rond 15 à 16 uur. Meestal is het dan niet de druk, buiten de aanwezigheid van scholen”, zei advocate Julie Podevyn.

“Op die bewuste dag kleedde mijn cliënt zich om in een hokje, tot hij plots een tabaksgeur rook. Een vriend van hem ruikt zwaar naar sigaretten en mijn cliënt dacht dat hij aangekomen was. Hij besliste even op zijn knieën te gaan zitten en te kijken waar de geur vandaan kwam. Op zijn leeftijd is het niet zo makkelijk om snel weer recht te komen. Hij zag witte basketten, wist dat het zijn vriend niet was en wou direct terug opstaan. Blijkbaar hebben de meisjes hem opgemerkt, maar hij had zeker niet de intentie om vanonder de hokjes naar meisjes te kijken.”

Tumor

Volgens Podevyn gaat de man door een zware periode. “Zijn vrouw is ernstig ziek: ze heeft een tumor in haar hoofd. Mijn cliënt is soms verstrooid. Op de camerabeelden is te zien hoe hij even in een ander hokje gaat uitblazen, om tot rust te komen omwille van de drukte. Hij wordt voor het eerst in zijn leven geconfronteerd met het gerecht. Het verbaast me dat geen minderjarigen zijn verhoord, maar enkel de ouders. Hun verklaringen lopen uiteen: sprong één meisje op een tafel of alle vier? Ze zouden geroepen hebben, maar mijn cliënt hoorde niets en er ontstond amper commotie in het zwembad. Wij vragen met vertrouwen de vrijspraak. Mijn cliënt gaat niet meer zwemmen, maar mist het.”

De rechter merkte nog op dat de beklaagde kon roepen naar zijn vriend of kloppen in plaats van onder de hokjes te kijken. Vonnis op 22 juni. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier