Voorwaardelijke celstraf voor Oostendse cannabisdealer

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 31-jarige Oostendenaar heeft in de Brugse rechtbank 40 maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor de verkoop van liefst 180 kilogram cannabis, verboden wapenbezit en prostitutie. Hij riskeerde 52 maanden effectief.

Het gerecht kwam R.P. in de zomer van 2018 op het spoor toen drie tieners van zijn afwezigheid gebruikmaakten om zijn woning in de Oostendse Kairostraat binnen te dringen in de hoop drugs en geld te kunnen stelen. Bij een huiszoeking in de woning troffen de speurders naast 400 gram cannabis ook een vuurwapen met munitie aan.

Mister Silver of Green Marshall

Het onderzoek wees uit dat R.P., in het Oostendse drugsmilieu bekend onder zijn bijnamen Mister Silver en Green Marshall, samen met zijn Filippijnse vriendin A.S. liefst 180 kilogram cannabis aan de man bracht. “Hij bevoorraadde zich per kilo bij een Nederlandse bende en liet de drugs leveren via koeriers”, verduidelijkte de procureur. “De winst ging naar dure reisjes, handtassen en schoenen.”

In juni 2018 liet R.P. zijn handel grotendeels over aan zijn Oostendse kompaan K.P. (46), bijgenaamd Escobar, en zijn vriendin S.V. (32). Het koppel verhandelde om en bij de 73 kilogram cannabis. Per verkochte kilo gaven ze 300 euro aan R.P., die ook actief was als pooier. De procureur vroeg 52 maanden effectieve celstraf voor R.P., maar advocaat Yen Buytaert stuurde met succes aan op probatie-uitstel. “Mijn cliënt zat tien maanden in voorhechtenis en leeft de voorwaarden van zijn vrijlating perfect na”, pleitte hij.

Inspiratie in Eigen Kweek

R.P. verklaarde hoe hij inspiratie vond in het populaire televisieprogramma Eigen Kweek. “Ik zag daar hoe je snel geld kon verdienen met cannabis. Maar het is compleet ontspoord”, zuchtte hij. Zijn vriendin kreeg een jaar celstraf met uitstel. De rechter verklaarde ten aanzien van het koppel 38.000 euro verbeurd.

K.P. en zijn vriendin kregen respectievelijk 30 maanden voorwaardelijke celstraf en 75 uur werkstraf. Ten aanzien van hen werd ruim 12.000 euro verbeurd verklaard. Een vijfde betrokkene kreeg 90 uur werkstraf en zag 4.500 euro verbeurd verklaard. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten