Voorwaardelijke celstraf van 20 maanden voor ‘pyromane van ’t Gaverke’

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Een 51-jarige zwakbegaafde vrouw is door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 20 maanden omdat ze tussen april en mei 2019 op vier plaatsen op de Waregemse wijk ’t Gaverke brand stichtte. Voor twee andere branden werd ze wel vrijgesproken.

Tussen 17 april en 23 mei 2019 moest de Waregemse brandweer tot zes keer toe in de buurt van z’n eigen kazerne uitrukken na brandstichtingen. Zelfs de eigen kazerne was eens het mikpunt. Toen werden kranten en brandend afval via de brievenbus binnen geduwd.

Telkens bleef de schade beperkt, ook bij restaurant Ter Torre en bakkerij Loquet. De doorgangswoning van het OCMW waar Connie C. verbleef, was telkens niet veraf en in de buurt van één van de branden gedroeg ze zich erg verdacht.

Toen ze op 23 mei 2019 zelf bij de brandweer ging aankloppen voor een brand in haar woning en ze de brandweermannen recht naar de vuurhaard, een prop papier op de zolder, gidste, werd ze helemaal verdachte nummer één. Ze vloog zes maanden in voorhechtenis en verhuisde na haar vrijlating naar een instelling voor mensen met een beperking in Tielt. “Met de brandstichtingen heb ik niets te maken, maar ik stak wel eens keukenpapier met een sigarettenpeuk in brand”, verklaarde ze. Daar kwam ze later op terug.

Begeleidende maatregelen

De openbare aanklager is wél overtuigd van haar schuld, maar wil vooral vermijden dat ze nog eens brand sticht. Daarom vroeg het de rechter de straf aan begeleidende maatregelen te koppelen. Daar ging de rechter op in.

De advocaat van Connie C. had de volledige vrijspraak gevraagd, maar gaf toe dat de brand in haar eigen woning haar in nauwe schoentjes bracht. “Ik heb het niet gedaan. Heel zeker. Ik heb er niets mee te maken. Het doet me pijn aan het hart”, hield C. haar onschuld staande. De rechter gaf haar in twee gevallen gelijk, maar veroordeelde haar wel voor vier branden. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.