Voormalige uitbaters Brugse zomerbar DOK 54 ontsnappen aan monsterboetes voor sociale inbreuken

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

De twee voormalige initiatiefnemers achter de populaire zomerbar DOK 54 in Brugge zijn door de rechter schuldig bevonden aan inbreuken op de sociale wetgeving. Ze riskeerden monsterboetes van ruim 300.000 euro, maar de rechter legde hen geen straf op.

In april 2018 openden M.R. (32) en A.S. (47) aan de oude scheepswerf langs de Pathoekeweg in Brugge de zomerbar DOK 54 op. De Bruggelingen boekten meteen succes maar dat bleek van korte duur. Door enkele verkeerde beslissingen en financiële tegenslagen kwam DOK 54 in woelig water terecht en toen het stadsbestuur de bar begin juli 2019 liet sluiten wegens problemen met de brandveiligheid, zonk het schip helemaal.

M.R. richtte intussen een nieuwe vennootschap op voor de organisatie van het eerste Streetfoodfestival op 7 en 8 september 2019 in Blankenberge. De inspectie voerde op het evenement, dat door stormweer – letterlijk – in het water viel, een controle uit en stelde vast dat het personeel aan de slag was voor DOK 54. “De beklaagde had nochtans verklaard dat zij werkten voor zijn nieuwe vennootschap”, stelde de arbeidsauditeur tijdens het proces in december. “DOK 54 werd onrechtmatig gebruikt als een soort uitzendkantoor.”

Bij opeenvolgende controles vroeg de inspectie tal van documenten op, maar M.R. reageerde daar niet op. Hij en A.S. werden voor de Brugse rechtbank gedaagd, waar de arbeidsauditeur boetes vroeg van 307.200 euro wegens onrechtmatige tewerkstelling en belemmering van het toezicht ten aanzien van 64 werknemers.

Onvoldoende kennis

Volgens zijn advocaat was M.R. door de vele problemen in een depressie gesukkeld en gaf hij daarom geen gevolg aan de oproepingen van de inspectie. “De miserie begon toen DOK 54 besliste om niet langer een beroep te doen een sociaal bureau”, pleitte meester Philippe Strubbe. “Mijn cliënt had onvoldoende kennis van zaken. Hij was zeker niet ter kwader trouw.” A.S. wees met een beschuldigende vinger naar M.R. “Mijn cliënt hield zich enkel bezig met de technische aspecten”, pleitte zijn advocaat Filip Ducheyne. “Van de administratie wist hij niets af.”

Nieuwe uitbaters

M.R. werd aan het merendeel van de inbreuken schuldig bevonden maar de rechter verleende hem de gunst van de opschorting. Hij hield daarbij rekening met zijn gunstig strafverleden en het feit dat zijn onderneming intussen werd opgedoekt. A.S werd enkel veroordeeld voor het niet-opstellen van de individuele rekeningen van 61 werknemers. Hiervoor kreeg hij eveneens de gunst van de opschorting. De vennootschap achter DOK 54 werd in december 2019 ontbonden. De zomerbar heet tegenwoordig DOK en wordt gerund door andere uitbaters. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier