Vluchteling steekt in Oostende mobilhome in brand “omdat het OCMW hem niet wou helpen”

Redactie KW

Een 31-jarige Syriër riskeert in de Brugse rechtbank achttien maanden celstraf voor brandstichting in een verlaten mobilhome in Oostende. “Hij was kwaad omdat het OCMW hem niet wou helpen.”

Op 7 juli ging achteraan het bedrijventerrein langs de Pottenbakkersstraat in Oostende een oude mobilhome in vlammen op. Het vuur sloeg over op een container, waarin een oldtimer geparkeerd stond. Tien dagen later sloeg de politie Bashar E. (31) in de boeien. Hij ging meteen tot bekentenissen over. “Hij was naar eigen zeggen kwaad omdat hij al drie weken op straat leefde en het OCMW hem niet wou helpen”, verduidelijkte de procureur. “Hij gaf aan dat hij nog meer auto’s in brand zou steken tot hij hulp kreeg. Deze man is dan ook extreem gevaarlijk voor onze samenleving.”

Boekhouder

Volgens zijn advocate kwam E. vijf jaar geleden in België aan. “In Syrië was hij boekhouder maar hij moest vluchten voor de oorlog”, verduidelijkte meester Fabienne De Smet. “Hij belandde in Oostende waar hij jobs bemachtigde bij McDonald’s en Daikin. Maar toen hij zijn job en huis verloor belandde hij op straat. Zo kwam hij uiteindelijk in die verlaten mobilhome terecht.”

De verdediging ontkende dat E. extreem gevaarlijk zou zijn. “Een vriendin had beloofd om een nieuw contract voor hem te versieren bij Daikin”, ging meester De Smet verder. “Die vrouw kwam echter niet opdagen op hun afspraak waarna hij uit frustratie de feiten pleegde. Hij beseft dat hij dat niet had mogen doen en wil zich excuseren.” De uitspraak volgt op 17 december

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.