Vluchteling (22) veroordeeld voor seksuele uitbuiting Vlaamse prostituee (19)

© Getty Images
Redactie KW

Een Afghaanse vluchteling (22) heeft twee jaar cel gekregen, met uitstel onder voorwaarden, voor mensenhandel en seksuele uitbuiting van een 19-jarige Vlaamse. Hij bekeerde het tienermeisje, een prostituee, tot de islam en huwde met haar. Sindsdien kreeg ze slaag, mocht niet meer buitenshuis en moest ze ‘werken’ voor hem. “Maar voor sommige dingen mocht ze blijkbaar wél buiten en haar hoofddoek afnemen”, stelde de rechter cynisch op het proces in Brugge.

Het onderzoek startte eind november vorig jaar. Slachtoffer L. (19) deed aangifte bij de politie, omdat ze door een klant in vals geld werd uitbetaald. De politie merkte dat het meisje zwakbegaafd was en zelfs onder voorlopige bewindvoering stond. Blijkbaar is haar moeder ook prostituee en belandde ze op die manier in het milieu, waar ze beklaagde S.S. had leren kennen.

Net zoals L. bood ook de twintiger, een politiek vluchteling uit Afghanistan, zijn diensten aan op de website Redlights.be. De twee werden verliefd op elkaar, startten een relatie en zij bekeerde zich tot de islam. Ze huwden zelfs, weliswaar niet voor de wet.

Verplicht bellen tijdens haar afspraken

Tijdens de aangifte over het vals geld, waarbij de politie begon door te vragen, liet L. ook al optekenen dat ze sinds het huwelijk geslagen werd door haar man. Gaandeweg werd duidelijk dat de beklaagde haar in zijn macht had.

“Het meisje werd opgenomen in een instelling. Daar vertelde ze aan haar opvoeder dat ze geregeld geslagen werd door haar man en ze zich ook voor hem verder moest prostitueren. Hij bracht haar rond naar afspraken met klanten in Brugge en omstreken. Tijdens haar diensten moest ze verplicht bellen met de beklaagde, zonder dat de klant het wist, zodat hij kon horen wat er binnen gebeurde. Hij stak de opbrengsten op zak”, aldus de procureur, die 30 maanden celstraf eiste. Hij liet de deur voor probatie-uitstel op een kier.

Andere verhouding tussen man en vrouw

“Hij heeft misbruik gemaakt van haar erg kwetsbare, beïnvloedbare mentale toestand. Dit zijn zeer ernstige feiten. De man werd zelfs nog voorlopig in vrijheid gesteld, maar hield zich niet aan een contactverbod met het slachtoffer”, ging de procureur verder.

Het slachtoffer stelde zich geen burgerlijke partij. De verdediging betwistte de feiten niet, maar wou het één en ander kaderen. “Die man komt uit Afghanistan waar geen enkele rechtsorde geldt en hij heeft daar gruwelijke feiten gezien. Sinds hun huwelijk mocht zij inderdaad niet meer alleen buiten en moest ze verplicht haar hoofddoek dragen. De cultuurverschillen en verhouding tussen man en vrouw zijn compleet verschillend in zijn land van herkomst. Hij heeft het nooit anders geweten”, begon de raadsman van S.S. zijn pleidooi.

“Uit de hand gelopen relatie”

De rechter antwoordde cynisch. “Voor sommige dingen mocht ze blijkbaar wel nog buiten komen en haar hoofddoek aanhouden. Was hij niet gewoon enkel uit op geldgewin en buitte hij haar daarom uit?”, aldus de rechter.

“Mijn cliënt verklaart dat hij daadwerkelijk verliefd was op haar en het zijn ware liefde was”, stelde de advocaat van S.S. “Hij heeft hoe dan ook enorm veel spijt. Hij betwist niet dat hij haar sloeg. Hij maakte zware fouten, maar dat ze in de prostitutie belandde, daar is hij niet voor verantwoordelijk. Daarvoor moet naar de ouders worden gekeken. Mijn cliënt zit al maanden in voorhechtenis en zij staat intussen wel opnieuw op Redlights.be, net zoals voor hun relatie en huwelijk. Ik zou dit geen mensenhandel noemen, wel een uit de hand gelopen relatie met een zeer slechte verhouding tussen man en vrouw”, aldus de raadsman, die een straf met uitstel vroeg.

De rechtbank velde donderdagmorgen vonnis: 2 jaar celstraf maar volledig met probatie-uitstel en 8.000 euro boete, waarvan de helft met probatie-uitstel. De Afghaan is ook zijn burgerrechten voor 10 jaar kwijt. Toch blijkt uit het vonnis dat de rechter de beklaagde nog een kans wil geven.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier