Visser ontsnapt (voorlopig) aan schadeclaim van 17 miljoen euro na doorvaren stroomkabel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een Nederlandse visser ontsnapt aan een enorme schadeclaim van liefst 17,3 miljoen euro nadat door zijn roekeloosheid de peperdure Nemo-Link stroomkabel in de Noordzee werd stuk gevaren. Het incident gebeurde op 14 mijl van de Belgische kust. “Ik ben onbevoegd te oordelen want de Belgische territoriale wateren eindigen op 12 mijl”, oordeelde de rechter in Veurne.

Nochtans is er weinig twijfel over het feit dat het visser Jan S. uit het Nederlandse Arnemuiden is die de kabel kapot voer. Het incident gebeurde op 30 april 2018. Op dat moment werd na meer dan 10 jaar bouwen de peperdure Nemo-Link kabel in de Noordzee geïnstalleerd. Dat is een onderzeese stroomkabel om elektriciteit tussen België en het Verenigd Koninkrijk uit te wisselen.

De 140 kilometer lange kabel kostte meer dan 600 miljoen euro en was een samenwerking tussen hoogspanningsbeheerder Elia en de Britse National Grid. Ze werd gemaakt door het Japanse bedrijf Sumitomo Electric Industries.

Buiten twaalfmijlszone in Noordzee

Tijdens de installatie voer een schip op 30 april om 5.30 uur over de kabel. Er ging onmiddellijk een alarmsignaal af bij twee wachtschepen in de buurt die de situatie beveiligden. Er was toen een verbod voor alle vissersschepen in de buurt om daar te vissen. Netten moesten 500 meter voor en na de plaats van de kabel opgehaald zijn.

De kabel bleek zwaar beschadigd te zijn. Uit onderzoek van nautische kaarten en radiocommunicatie bleek dat enkel de ARM-7 van visser Jan S. op dat moment over de kabel voer. En dus werd Jan S. vervolgd. De rechter sprak nu de onontvankelijkheid uit van die vordering.

“Uit gegevens blijkt dat het incident zich voordeed op 14 mijl in de Noordzee”, motiveerde de rechter. “De Belgische territoriale wateren, waar Belgisch recht geldt, eindigen aan de 12-mijlszone. Vanaf daar is er wel een exclusieve economische zone waar België rechten heeft op vlak van visserijrechten en ontginning maar niet op Belgisch strafgebied.”

Schadeclaim van 17,3 miljoen euro

Zo ontsnapt visser Jan S. niet alleen aan een straf omdat hij toen de verplichte radiocommunicatie en richtlijnen negeerde, maar vooral aan een enorme schadeclaim. Nemo-Link, de beheerder van de werkzaamheden en de kabel, eiste 300.000 euro. Het Japanse bedrijf dat de kabel bouwde en moest herstellen, vroeg liefst 17 miljoen euro.

Zij moeten nu via een andere weg het bedrag proberen te eisen van Jan S. Dat kan door een akkoord te vinden met zijn verzekering, al lijkt dat weinig waarschijnlijk. Ofwel starten ze een nieuwe procedure. Omdat Jan S. vaart onder de Nederlandse vlag kan dat eventueel via het Nederlandse gerecht. Beroep aantekenen tegen het vonnis van de rechter in Veurne kan ook nog. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier