Vier jaar cel voor man die douanier probeert van de weg te rijden tijdens wilde achtervolging in Jabbeke

© Photographer: Andrey Popov iStock
Redactie KW

Een 38-jarige Fransman heeft in de Brugse rechtbank vier jaar celstraf gekregen voor poging tot doodslag op een douanier. Tijdens een wilde achtervolging probeerde Mahdi C. het slachtoffer meermaals aan te rijden.

Op 22 oktober 2020 wilde de douane op de E40 richting Frankrijk een wagen uit het verkeer halen ter hoogte van Jabbeke. De bestuurder sloeg op de vlucht waarna een wilde achtervolging ontstond. Volgens het parket probeerde de bestuurder meermaals een motorrijder van de douane aan te rijden. “Enkel door zijn ervaring en rijkunsten kwam die er ongeschonden uit”, stelde procureur Yves Segaert-Vanden Bussche.

De bestuurder van het voertuig met Franse nummerplaat wist uiteindelijk te ontkomen. Maar op 15 juli vorig jaar werd de eigenaar toevallig aangetroffen in Middelkerke. Mahdi C. beweerde dat hij zijn auto in de periode van de feiten had uitgeleend aan een kennis. De procureur merkte evenwel op dat de gsm van C. zich op de dag van de feiten in België situeerde. De Noord-Fransman staat in zijn thuisland bovendien bekend voor drugsfeiten en douane-inbreuken. Bij zijn arrestatie had hij zelfs namaaksigaretten op zak.

Mahdi C. vroeg tevergeefs de vrijspraak. “Hij blijft erbij dat hij niet achter het stuur zat”, pleitte zijn advocaat Kris Vincke. “Het is volgens hem ook onmogelijk dat het slachtoffer hem herkend zou hebben want het was op het moment van de achtervolging zeer hevig aan het regenen.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.