Vier jaar cel voor afpersing van klant die uit het leven stapte

Een 39-jarige ex-prostituee uit Harelbeke is in beroep veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze een klant zodanig zwaar afperste dat die zichzelf van het leven beroofde. De man, een leraar, schonk haar 224.500 euro, inclusief goudstaven. “Een golddigger”, noemde de procureur-generaal haar.

De beklaagde kreeg in beroep een zwaardere straf.©Photographer: Andrey Popov Getty Images
De beklaagde kreeg in beroep een zwaardere straf.©Photographer: Andrey Popov Getty Images

Op 6 december 2016 stapte de toen 56-jarige D., een leerkracht, uit het leven. Uit het uitvoerige sms-verkeer op zijn gsm bleek dat de man het laatste jaar van zijn leven geregeld afspraakjes had met de prostituee S.S., die toen in Tielt woonde. Hij zou haar eind 2015 per toeval hebben ontmoet tijdens een oudercontact in zijn school.

Onderzoek wees uit dat hij en de prostituee liefst 1.300 sms’en naar elkaar verstuurden. Verder onderzoek wees uit dat de leraar haar ook bijna 225.000 euro zou hebben geschonken, inclusief goudstaven uit de familiekluis. Voor het openbaar ministerie begon de afpersing in augustus 2016 toen S.S. naar hem berichten stuurde om meer geld te vragen, anders zou ze zelfmoord zou plegen.

‘Geldezeltje’

Voor procureur-generaal De Smet was S.S. niet minder dan de duivel. “U was zijn kwelduivel, zijn demoon, … U bent gewoon des duivels!” Ze eiste steeds meer geld, maar toch betaalde de man niet. “En dan werd u pissig, boos, op uzelf want u was uw geldezeltje kwijt!”

De prostituee bleef sturen en dreigen om alles aan zijn vrouw te vertellen. D. antwoordde: “Maak mijn leven niet kapot, ik heb je al zoveel gegeven.” Maar S.S. antwoordde koudweg. “Vier kilo ( goud, red. ) wil ik. Als je niet komt, sta je vanavond op straat!” De procureur-generaal noemde haar dan ook een ‘golddigger’. “Dat mag je letterlijk nemen. Je kreeg zijn goud en je hebt zijn graf gedolven.”

In beroep

Toch ging de vrouw – die in eerste aanleg drie jaar cel had gekregen – voor de vrijspraak. “Eerst was hij stapelverliefd en stortte hij grote bedragen om haar uit de prostitutie te halen. Hij wou haar ook voor hem alleen.” Maar in augustus 2016 beging D., volgens de advocaat van S.S., een misstap door tijdens de SM een stap te ver te gaan en haar te misbruiken. Volgens de advocaat van S.S. was het geld nadien bestemd als schadevergoeding. Hij vroeg daarom de volledige vrijspraak.

Het hof geloofde die versie echter niet. “Wat hier gebeurd is, kan niet door de beugel, een strenge bestraffing is op zijn plaats!”, sprak de voorzitster. De straf werd verzwaard van drie naar vier jaar cel. Het hof sprak de vrouw wel vrij voor 76.100 euro, maar moet aan de weduwe van D. wel 148.800 euro terugbetalen naast een morele schadevergoeding van 25.000 euro en meer dan 88.000 euro inkomstenverlies. (OSM)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan bellen naar de Zelfmoordlijn via het nummer 1813 of surfen naar de website www.zelfmoord1813.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.