Verpleegster die instructies Brugse verkeersclown negeerde riskeert alsnog een straf

© SV
Redactie KW

De verpleegster die op Christus-Koning een instructie negeerde van verkeersclown Fieto en daarvoor werd vrijgesproken, riskeert in beroep alsnog een bestraffing. De vrouw blijft erbij dat ze de clown gezien noch gehoord had.

Verkeersclown Fieto, het fluorescerende alter ego van Stefaan Vergaerde (57), hoeft al lang geen introductie meer. De Bruggeling helpt al sinds 2017 schoolkinderen oversteken ter hoogte van het zebrapad in de drukke Leopold I-laan op Christus-Koning.

Op 6 oktober 2020 stond Vergaerde opnieuw op post en werd hij geconfronteerd met de wagen van een 55-jarige verpleegster uit Brugge. Vergaerde moest naar eigen zeggen wegspringen en kinderen tegenhouden toen de vrouw zijn toortslamp en verkeersbord negeerde en doorreed.

Voordeel van de twijfel

Vergaerde maakte een verslag op voor de politie en de zaak kwam voor de politierechtbank. Daar beweerde de vrouw dat ze de clown niet gezien had en ook zijn fluitsignaal niet gehoord had. Omdat het verslag van Vergaerde volgens de rechter geen bijzondere bewijslast heeft – in tegenstelling tot het verslag van bijvoorbeeld een politieagent – schonk hij de vrouw eind februari het voordeel van de twijfel en sprak haar vrij.

Meteen na de uitspraak besloot de diep ontgoochelde Vergaerde zijn clownsneus aan de haak te hangen. Maar het parket ging in beroep tegen de vrijspraak en drie maanden later hervatte Fieto zijn activiteiten op het zebrapad.

Verwarring mogelijk

Tijdens de behandeling in beroep vroeg de procureur vrijdag om de vrouw alsnog te bestraffen. “Ze is vertrouwd met die locatie en het is onmogelijk dat zij de clown, die daar al jaren staat, niet zag”, stelde ze. Advocaat Klaas Van Dorpe drong opnieuw aan op de vrijspraak. “Mocht mijn cliënte de clown gezien hebben, was ze zeker gestopt”, pleitte hij. “En aangezien het verslag van de clown geen bijzonder bewijswaarde heeft moet zij opnieuw het voordeel van de twijfel krijgen.”

De rechter had zo zijn bedenkingen bij het initiatief van Vergaerde. “Een man in clownspak kan toch voor enige verwarring zorgen”, richtte hij zich tot de procureur. De uitspraak volgt op 15 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier