Veroordeling voor gedetineerde die cipier beet

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een gedetineerde is door de Ieperse rechter veroordeeld omdat hij een cipier in de pols beet. Dat gebeurde bij een incident waarbij de gevangene in bedwang moest worden gehouden. De dader krijgt een celstraf van 8 maanden.

De problemen begonnen toen een cipier in de gevangenis van Ieper de cel binnenging met post voor een gedetineerde. Celgenoot T.A. reageerde omdat de cipier nogal bazige taal zou hebben gebruikt. De man maakte daarover een rapport en hij kwam dat even later T.A. vertellen. Bij T.A. sloegen de stoppen door.

Bijtwonde

De cipier voelde zich bedreigd en duwde op de alarmknop. Daarop stormden er een aantal collega’s de ruimte binnen. De discussie ontaardde in een schermutseling waarbij T.A. in bedwang moest worden gehouden. Hij beet in de pols van de cipier die zijn arm rond de hals van de gevangene had geslagen . Het slachtoffer hield er een bloedende bijtwonde aan over

“De feiten speelden zich af op 19 december 2019 en mijn cliënt leefde 6 maanden met een de vrees een HIV- of een hepatitisinfectie te hebben opgelopen”, aldus de advocaat van de cipier. “De beklaagde zit trouwens opnieuw in Ieper, zodat de cipier opnieuw met die man wordt geconfronteerd.”

“Lichte aard”

T.A. gaf toe te hebben gebeten, maar hij deed dat omdat hij het benauwd kreeg. “Hij heeft iets gedaan wat niet kan, maar we moeten het ook niet opblazen. De verwondingen waren van lichte aard”, aldus meester Marc Snick, die het opnam voor de gedetineerde. De rechter veroordeelde T.A. nut tot een celstraf van 8 maanden en het betalen van een schadevergoeding van 500 euro.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.