Vermeende Duitse mensensmokkelaars moeten zich in België verantwoorden

Redactie KW

Drie verdachten uit Duitsland zullen zich in ons land moeten verantwoorden voor het smokkelen van transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk via kleine opblaasbare bootjes.

Zulke bootjes worden vaak aangekocht in een van onze buurlanden om door België te vervoeren richting Franse kust. Politiezone Westkust intercepteerde begin mei een Duits voertuig.

In het voertuig zaten twee personen van Iraanse origine, die in Duitsland woonden. De politie trof in hun voertuig een rubberboot, zwemvesten, buitenboordmotor, roeispanen en jerrycans met benzine aan.

Duitse politie

Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen voerde onderzoek naar de criminele organisatie, die opereerde vanuit Duitsland, en werkte hiervoor samen met de Duitse politie, die drie verdachten arresteerde op 20 oktober.

Het gaat om personen van Iraanse origine uit de regio van Dortmund en Dusseldorf. Twee van hen werden op 27 november uitgeleverd aan ons land en zijn aangehouden. Een derde wordt in de nabije toekomst uitgeleverd.

Correctionele rechtbank

“Mensensmokkelaars stoppen niet aan landsgrenzen, dus dat hebben wij evenmin gedaan”, zegt Manuel Manderick van het team mensensmokkel van het parket van West-Vlaanderen.

“De verdachten zullen zich in Brugge voor de correctionele rechtbank mogen verantwoorden. Wij zetten heel hard in op deze vorm van mensensmokkel, omdat deze wijze van handelen levensgevaarlijk is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier