Verdediging Pol Mistiaen stelt 16 jaar cel voor

Meesters Tim De Vogelaere en Jan Leysen.©KURT DESPLENTER BELGA
Meesters Tim De Vogelaere en Jan Leysen.©KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Op het assisenproces tegen Pol Mistiaen (46) heeft de verdediging voorgesteld om hem te veroordelen tot 16 jaar opsluiting. In zijn laatste woord richtte de beschuldigde nog uitgebreid het woord tot de familie van Ellen D’hooghe (37). “Ik heb als mens, als partner en vooral als vader gefaald”, klonk het.

Meester Tim De Vogelaere schetste in zijn pleidooi de levensloop van zijn cliënt. Uiteraard werd het dominante en strenge karakter van zijn vader belicht. “Ik kan er niet omheen. Michel Mistiaen was kil, bijna emotieloos. Zijn zoon zit hier in de bak en hij legt zo’n kille getuigenis af.” De familie D’hooghe kende Michel Mistiaen, waardoor ze het ook niet begrepen hadden op hun schoonzoon.”

Pol Mistiaen besefte volgens zijn advocaat nooit hoe hij zich binnen de relatie gedroeg, tot Ellen hem er in april 2019 mee confronteerde. “Hij wil die relatie absoluut redden, maar het is te laat. Want Ellen heeft in een moeilijk moment contact gezocht met haar jeugdliefde.” De beschuldigde deed er alles aan om zijn huwelijk toch nog te redden en belandde zelf in een depressie. “Iedereen wist dat hij zelfmoord zou plegen, maar niemand had ooit gedacht dat hij Ellen zou meenemen.”

“Stoppen moesten doorslaan”

De Roeselarenaar beweert dat hij zelf niet weet wat precies de trigger was voor de feiten. “Pol ging van hoop naar wanhoop, van wanhoop naar hoop. Die stoppen moesten doorslaan. Zeker als daar frustratie begint bij te komen. Ik heb mijn best gedaan om te veranderen, maar eigenlijk was dat allemaal moeite voor niks. Ik heb nooit de kans gehad.”

Uit de vele slagen bleek volgens meester De Vogelaere dat Mistiaen in pure razernij handelde. “Op een bepaald moment werd die druk onder die stolp veel te groot. Die stolp springt en er komt een razernij die hij nooit gevoeld had.”

“Wel degelijk oprechte spijt”

Het openbaar ministerie beschouwde enkel zijn werkattitude en zijn blanco strafregister als verzachtende omstandigheden, maar meester Jan Leysen zag er heel wat meer. Zo werd opgeworpen dat Mistiaen radeloos was en nergens hulp vond. Daarnaast is de verdediging ervan overtuigd dat de beschuldigde wel degelijk oprechte spijt heeft. In oktober 2019 schreef hij al een briefje naar de ouders van het slachtoffer, maar dat wordt door hen ontkend. Meester Leysen kwam met een krantenknipsel op de proppen om de versie van zijn cliënt te staven.

Ten slotte verwees de advocaat van Mistiaen naar de getuigenis van de gerechtspsychiater. Volgens dokter Lodewyck is er immers slechts een heel beperkte kans op nieuwe feiten. Bovendien liet Mistiaen zich in de gevangenis al begeleiden. “Die man levert inspanningen en werkt aan zichzelf om meer Pol te zijn en minder Mistiaen.”

“Spiegel voorgehouden”

In zijn laatste woord richtte Pol Mistiaen zich rechtstreeks tot de ouders, zus en schoonbroer van het slachtoffer. “Ik hoop dat je nog één keer wil luisteren naar mij. Ik heb heel de week heel goed geluisterd. Er zijn hier een paar mensen gekomen die gekwetst en zelfs gebroken zijn voor het leven. Door mij.” De beschuldigde vond dat de burgerlijke partijen hem gespaard hadden. “Jullie hebben natuurlijk de negatieve dingen gezegd, omdat ze er waren. Maar jullie hebben ook de positieve dingen gezegd.”

“Er is mij een spiegel voorgehouden. Ik heb in die spiegel de arrogante, egoïstische klootzak gezien die ik ben geweest”, gaf Mistiaen toe. Anderzijds gaf hij zijn vader een veeg uit de pan. Michel Mistiaen verklaarde op de zitting dat hij geen geloof hecht aan het geheugenverlies en de zelfmoordplannen van zijn zoon.

“We zijn nooit op goede voet begonnen. Niet omdat ik acht jaar ouder was dan Ellen, maar omdat ik een Mistiaen was. Je had verdomme gelijk. Ik heb als mens, als partner en vooral als vader gefaald. En ik besef dat maar al te goed vandaag.”

“Opvangen zoon”

De beschuldigde bedankte de zus van het slachtoffer ook voor het opvangen van hun zoon. “Ik hoop dat je de warmte die Ellen altijd heeft gegeven, dat jij dat ook gaat proberen te doen.” Ten slotte drukte hij nog meermaals zijn spijt uit.

“Ik kan jullie nooit teruggeven wat jullie allemaal kwijt zijn. Ik ga me niet wegsteken achter excuses. Ellen treft geen schuld. Ik heb haar leven afgepakt. Er is hier maar één die verantwoordelijk is voor alles, en dat ben ik.” Hij verontschuldigde zich ook nog voor het litteken dat hij in de familie D’hooghe heeft veroorzaakt. “Ik ben heel blij dat je hebt willen luisteren. Het spijt mij enorm.”

Het hof en de jury hebben zich nu teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.