Veearts José Landuyt krijgt zes maanden cel voor gesjoemel met paardenmedicijnen

Veearts José Landuyt (66) uit Oostrozebeke is in beroep veroordeeld tot zes maanden cel omdat hij op een illegale manier medicijnen en doping toediende aan paarden.

Veearts José Landuyt.© Oostrozebeke
Veearts José Landuyt.© Oostrozebeke

Volgens de openbare aanklager had de dierenarts de paarden waarvan sprake in het dossier niet laten uitsluiten uit de voedselketen. Er werden medicijnen toegediend die daarom niet mochten worden toegediend, ook niet via het zogenaamde cascadesysteem. Bij dat systeem kunnen in uitzonderlijke omstandigheden verboden geneesmiddelen worden gebruikt. Een voorwaarde is dat de paarden ondraaglijk lijden. De bal ging toen aan het rollen na een huiszoeking in 2013 tijdens Waregem Koerse. De speurders stelden vast dat de veearts verboden middelen toediende aan de racepaarden om hun prestaties te verbeteren. De veearts kreeg in eerste aanleg een celstraf van 15 maanden en 6.000 euro boete. Hij ging in beroep om de vrijspraak te vragen. “Hij had geldelijk geen gewin. Hij heeft er geen voordeel uit gehaald”, pleitte zijn advocaat.

Einde carrière

Bovendien kondigde de nu 66-jarige Landuyt aan dat hij ten laatste midden dit jaar stopt als veearts. Het deed de procureur-generaal enkel glimlachen. “Het is niet de eerste keer dat meneer hier staat, maar als ik hoor dat hij zijn beroepsbezigheden gaat stoppen, is het hopelijk wel de laatste keer.” Omdat de huiszoeking al van 2013 dateert, hield het hof daarmee rekening. Ze achtte de feiten wel bewezen, maar milderde de straf naar zes maanden effectief en een boete van 3.000 euro. Landuyt was in 2003 de spil in het grote dopingschandaal met onder meer Johan Museeuw en Mario De Clercq waarbij ‘wespen’ en ‘gesneden broden’ codetaal was voor doping voor de renners. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.