Van Quickenborne ambitieus: alle hardrijders beboet en alle celstraffen uitgevoerd

©PAUL-HENRI VERLOOY BELGA
©PAUL-HENRI VERLOOY BELGA
Laurens Kindt

Minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) mag de komende drie jaar maar liefst een half miljard euro pompen in de vernieuwing van justitie. Met dat geld wil de Kortrijkzaan er onder andere voor zorgen dat élke hardrijder beboet wordt en dat elke uitgesproken effectieve celstraf ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

“Een historische investering die justitie sneller, straffer en menselijker moet maken.” Het was met enige zin voor pathos dat minister van justitie Vincent Van Quickenborne zijn relanceplan voor Justitie aankondigde. En het moet gezegd: de cijfers zijn niet min. Momenteel draait justitie op een budget van twee miljard euro, tegen 2024 moet daar een half miljard bij komen. Een deel van het geld, een slordige 137 miljoen euro, is afkomstig uit het Europees relancefonds voor de digitalisering van Justitie. Met dat geld wil de minister eerst en vooral bijkomende aanwervingen doen. Personeelstekort is bij justitie al decennia een nijpend probleem. Tegen 2022 moeten er daarom 1.401 extra mensen bijkomen, in alle mogelijke geledingen: van rechters over procureurs tot griffiers, parketjuristen én penitentiair beambten.

Met al dat extra volk heeft de minister twee grote ambities: het aantal betrapte hardrijders fors opvoeren én ervoor zorgen dat alle uitgesproken celstraffen ook effectief uitgevoerd worden. Wat de hardrijders betreft, is het zo dat elk politieparket momenteel een buffer inbouwt. Niet iedereen die geflitst wordt, krijgt effectief een boete. Dat gebeurt pas na het overschrijven van een bepaalde bovengrens, die elk parket afzonderlijk bepaalt. Daar wil Van Quickenborne nu komaf mee maken. “Geen tolerantiemarges meer, geen quota meer”, klinkt het.

De strafuitvoering is in ons land al jaren een probleem. Zo zeer zelfs dat sommige rechters en politierechters in hun vonnissen duidelijk hun frustraties laten blijken over het feit dat ze geen benul hebben wat er zal gebeuren met de straf die ze uitspreken. Voor straffen boven de drie jaar effectief is het nu de strafuitvoeringsrechtbank die bepaalt onder welke modaliteiten die straf uitgezeten wordt. Straffen tussen de zes maanden en drie jaar worden doorgaans met een enkelband uitgezeten, straffen onder de zes maanden worden amper uitgevoerd.

Ook daar wil minister Van Quickenborne nu komaf mee maken. “Vanaf 1 december 2021 zullen alle straffen uitgezeten worden”, kondigde hij aan. Dat er nu in sommige gevangenissen al overbevolking heerst, moet opgelost worden door de opening van nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde. Ook de detentiehuizen, waar veroordeelden in een milder regime zitten, moeten daarvoor soelaas bieden.

Voorts wil de minister ook verder inzetten op de digitalisering van justitie, eveneens een oud zeer. Ook de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een zogenaamde prodeo-advocaat zou opgetrokken worden, waardoor meer mensen in aanmerking komen op gratis bijstand. Daarnaast wil de minister ook in elke provincie een Zorgcentrum Seksueel Geweld uitbouwen en slachtoffercoaches opleiden die slachtoffers van terreurdaden moeten kunnen bijstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier