Van goedendag tot nazi-machinegeweer: illegale wapenverzameling levert gepensioneerde landbouwer uit Roeselare jaar cel op

Redactie KW

Een gepensioneerde landbouwer uit Roeselare heeft voor de Brugse rechtbank een jaar celstraf gekregen, waarvan de helft effectief, voor bezit van verboden wapens. In de woning van G.G. werd een heus wapenarsenaal aangetroffen.

Halfweg 2021 kreeg de politie informatie in handen dat G.G. (58) aanzienlijke hoeveelheden wapens had liggen. Bij een huiszoeking in zijn woning in Roeselare en een loods die hij huurde in Beselare nam het gerecht tientallen vuurwapens, obussen, munitie, stroomstootwapens en bussen pepperspray in beslag. “Het was een waar arsenaal”, lichtte de procureur toe. “Van een middeleeuwse goedendag tot een machinegeweer MP40 van de Wehrmacht (het leger van Nazi-Duitsland, red.).”

Volgens de ontmijningsdienst Dovo waren bepaalden obussen onstabiel. “Een niet te onderschatten gevaar”, aldus de procureur, die een jaar cel vroeg. G.G. drong aan op mildheid. “Ik haal al sinds mijn kindertijd obussen uit de grond in de Westhoek”, vertelde hij. “Het waren allemaal lege, ongevaarlijke exemplaren. Ik begon steeds meer wapens te verzamelen en het werd een obsessie. Alles was goed beveiligd en ik deed er niemand kwaad mee. Maar ik had inderdaad geen vergunning. Ik vroeg er ooit een aan, maar die werd mij geweigerd. Nu ben ik er definitief mee gestopt. ”

De gepensioneerde landbouwer kocht bepaalde wapens bij D.D., een 69-jarige man uit Staden die in 2020 al eens veroordeeld werd voor wapeninbreuken. Bij D.D. werden kleinere hoeveelheden illegale wapens aangetroffen. Hij kwam niet opdagen voor zijn proces en kreeg vijftien maanden cel. Een 43-jarige man uit Houthulst kreeg 800 euro boete, waarvan de helft met uitstel, voor bezit van acht hagelpatronen voor een jachtgeweer. De rechter beval tot slot ook nog de vernietiging van alle in beslag genomen wapens. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.