Van 37 naar 24 maanden cel voor Franse valentijnsovervaller: “Veranderd dankzij zijn vrouw”

De dader kon duidelijk door bewakingscamera’s gefilmd worden. © VTM
Redactie KW

De man die op valentijnsdag 2020 aan het station van Waregem een toen 60-jarige man uit Zulte overviel, heeft van de rechter in Kortrijk op verzet een fikse strafvermindering van 37 naar 24 maanden gekregen. Hij kon na zijn veroordeling op verstek in april 2022 internationaal geseind en uiteindelijk opgepakt worden. Hij verblijft vandaag in de cel.

Op vrijdag 14 februari 2020 werd Johan Acke uit Zulte (62) rond 12.55 uur op de parking van het Waregemse station langs de Boulezlaan overvallen. Hij was twee minuutjes eerder van de trein gestapt en wilde in zijn wagen stappen toen een jongeman plots naar hem toe kwam en zei: ‘Uurwerk of geld’. Hij dreigde ook met een wapen in de rug. “Ik begon luid te roepen omdat er nog anderen in de buurt waren”, aldus Johan. “Dat hielp niet. De dader ging op mijn voet staan en gaf me een duw, waardoor ik viel. Bij die val rukte hij mijn uurwerk af.”

Opsporingsprogramma

De dader sloeg op de vlucht. De politie verspreidde enkele weken later een opsporingsbericht, dat ook in het VTM-programma ‘Faroek’ werd opgenomen. Hij kon immers duidelijk door bewakingscamera’s gefilmd worden. “De dader is een jonge man van ongeveer 20 jaar oud. Hij is 1m70 lang en heeft kort zwart haar. Hij droeg een grijze pull met kap, een sportieve broek en eenbril van het merk Lacoste”, zo luidde het. Na die oproep vond een burger de trui van de verdachte en bracht het kledingstuk bij de politie binnen. DNA-onderzoek leidde naar Islam A. uit Frankrijk, die al bij het gerecht bekend is voor gelijkaardige feiten. Daags voor de overval in Waregem pleegde hij ook een overval op een Italiaans koppel in Gent. Toen ging hij er met hun tasje vandoor. Daarbij verloor hij zijn pet en ook daar vond de politie zijn DNA op terug.

Geen veiligheidsgevoel meer

“De schrik zit er sindsdien toch wat in bij mij”, aldus Johan Acke bij het proces in 2022. “Ik parkeer me nu altijd in het zicht van camera’s en zo dicht mogelijk bij de uitgang. Mijn veiligheidsgevoel is weg.” Veel hoop dat de dader vooralsnog in een Belgische cel zou belanden, had Johan niet. Maar kijk: ondertussen kon Islam A. opgepakt en aangehouden worden. Hij heeft een domicilie-adres in Namen en tekende verzet aan tegen zijn veroordeling bij verstek.

“Hij kwam in 2017 vanuit Algerije naar Frankrijk, later naar België op zoek naar een beter leven”, aldus zijn advocaat Dimitri Vantomme. “Het bleek niet het beloofde land. Hij vond geen job en sloeg uit noodzaak en miserie aan het stelen. Hij nam medicatie en dronk veel alcohol. Dat is nu dankzij zijn vrouw die hij leerde kennen, veranderd.” De rechter toonde zich iets milder dan in 2022. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.