Uitbater ‘all you can eat’-restaurant in Sint-Eloois-Vijve krijgt jaar cel voor uitbuitingspraktijken

Redactie KW

L.W., de 31-jarige Nederlandse uitbater van Daily World Kitchen in Sint-Eloois-Vijve, heeft in de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf gekregen voor oplichting en mensenhandel. Zijn toenmalige vennoot kreeg dezelfde celstraf, de helft met uitstel.

Het gerecht kwam de onfrisse praktijken op het spoor toen een bediende van een filiaal van bpost bank op 17 april 2020 aan de alarmbel trok. Enkele mensen hadden in het kantoor hun loon afgehaald maar moesten het geld meteen weer afgeven aan hun werkgever, die hen vergezelde. De man kreeg in mei 2019 al eens 24.000 euro boete, waarvan 6.000 effectief, voor zwartwerk.

Oplichting en uitbuiting

L.W. werd samen met zijn toenmalige vennoot H.H. (26) uit Kasterlee voor de rechtbank gedaagd wegens oplichting en uitbuiting van drie Hongaarse werknemers. Volgens de arbeidsauditeur is er een link tussen het oude en het huidige dossier.

“Zonder blikken of blozen lieten de beklaagde en zijn vennoot het geld afkomstig uit de regularisatie van de vorige inbreuk terug naar het bedrijf vloeien”, stelde ze. “Dat is niet één, maar tien bruggen te ver.”

Leningen

Volgens hun advocaten hadden H.H. en L.W. hun werknemers wel correct betaald, weliswaar cash. De gedwongen geldafhalingen waren naar eigen zeggen leningen die aan de werknemers waren toegekend.

De rechtbank hechtte daar geen geloof aan en legde L.W. een jaar cel, een geldboete van 24.000 euro en een verbeurdverklaring van 20.300 euro op. H.H. kreeg een jaar cel met uitstel, een boete van 24.000 euro, de helft met uitstel, en een verbeurdverklaring van 20.300 euro. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier