Twintiger krijgt 21 maanden (voorwaardelijke) celstraf voor bespuwen en slaan buschauffeur na opmerking over mondmasker

Een 27-jarige man uit Wevelgem is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een celstraf van 21 maanden omdat hij een buschauffeur na een opmerking over zijn mondmasker spuwde en in het gezicht sloeg. Als hij zich aan strikte voorwaarden houdt, moet hij niet meer terug naar de cel.

De twintiger kampt met een persoonlijkheidsstoornis en een cannabisverslaving. De voorbije twee jaar kregen zijn ouders, tafels, stoelen, een gsm, een deur van hun woning of hun auto het hard te verduren. “Hij had dringend een fietspomp nodig en wou niet wachten, daarom beukte hij een deur in”, schetste de openbare aanklager één van zijn driftbuien.

Op 25 mei wou Thore S. in Wevelgem de bus nemen. Hij deed dat zonder mondmasker. De vrouwelijke buschauffeur vroeg hem vriendelijk een masker aan te doen. Voldoende voor de jongeman om haar te spuwen en in het gezicht te slaan. “Een zeer aangrijpende gebeurtenis”, aldus de vrouw. “Het was de eerste keer in meer dan 15 jaar dat ik met agressie geconfronteerd werd.” Ze was vijf dagen arbeidsongeschikt.

De agressie bij zijn ouders bleef aanvankelijk zonder grote gevolgen maar na de klappen aan de buschauffeur vloog hij een tijdlang de gevangenis in. Hij mocht die pas verlaten toen hij naar een crisiswoning in Roeselare kon. Een gerechtsdokter oordeelde na onderzoek dat hij nood heeft aan intensieve begeleiding en er een verhoogd risico op geweld bestaat. S. presenteerde zich rustig voor de rechtbank en toonde zich bereid voorwaarden te volgen. Die legde de rechter ook op. Als hij die strikt volgt, moet hij niet meer terug naar de cel. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.