Twintiger dringt Brugs commissariaat binnen en steelt politiejassen “om zijn vriendin te imponeren”

© Getty Images
Redactie KW

Een Brussels koppel moet zich in de Brugse rechtbank verantwoorden voor inbraak in het politiecommissariaat aan de Kartuizerinnenstraat in het Brugse centrum. De twee gingen aan de haal met twee politiejassen.

Op 17 januari waren Antoine V. (28) en Marusa B. (25) op daguitstap in de Breydelstad. Met enkele glazen wijn achter de kiezen vonden de twee er niets beter op dan een stelling te beklimmen tegen de gevel van het politiecommissariaat in de Kartuizerinnenstraat.

De twee zetten hun zinnen op twee uniformjassen die ze door een openstaand raam zagen hangen. Ze wachtten tot een aanwezige agent de kamer verliet waarna V. door het raam naar binnen klom en de jassen meegraaide.

Paraderen met jassen

“De feiten werden gefilmd door een camera”, verduidelijkte procureur Mike Vanneste. “Niet veel later waren de beklaagden met de jassen aan het paraderen op de parking van een hotel in de binnenstad. Ze probeerden de receptionist wijs te maken dat ze agenten waren maar die vertrouwde het zaakje niet en verwittigde de politie. Die kon de twee even later arresteren.”

Volgens de procureur werd op de gsm van B. ook een conversatie aangetroffen waarin hij tegenover een vriend opschept over de feiten.

“Stoerdoenerij”

Tijdens hun verhoor beweerden V. en B. dat ze van plan waren om de jassen terug te brengen. “Dit was geen kwajongensstreek”, vervolgde de procureur. “Als zo’n uniform in de verkeerde handen valt, kan het misbruikt worden door criminelen.” De procureur vroeg negen maanden celstraf voor Antoine V. en zes maanden celstraf met uitstel voor Marusa B.

Antoine V. is niet onbesproken. De man kreeg in het hof van beroep in Luik al eens 200 uur werkstraf voor een afpersing in 2013.

Volgens zijn advocaat kampt V. met gedragsproblemen en waren de feiten een vorm van stoerdoenerij. “Hij heeft ADHD waardoor hij vaak heel impulsief is”, pleitte ze. “Het was geen diefstal om zich te verrijken. Hij wou gewoon zijn vriendin imponeren. Hopelijk kan een werkstraf volstaan.”

De uitspraak volgt op 28 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier