Twee jaar cel voor fraude met simkaarten, 220.000 euro schadevergoeding aan Proximus

© gf
© gf
Redactie KW

Een 50-jarige man uit Roemenië, die vanuit Nieuwpoort opereerde, is veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf en 8.000 euro boete voor telecomfraude. Telecomoperator Proximus moet hij maar liefst 221.481 euro schadevergoeding betalen, al hadden die 1,7 miljoen euro geëist. De man maakte gebruik van simboxen om sms’jes te genereren, maar voedde die met prepaidkaarten. En dat is verboden.

Zogenaamde simboxen zijn een soort ‘supertelefoons’ die gebruikt worden door allerhande bedrijven om automatisch sms’jes te versturen: bijvoorbeeld wanneer je je wachtwoord wil veranderen en je eerst een berichtje krijgt met een code. Zoiets is perfect legaal, maar moet worden aangevraagd bij de telecomoperator in kwestie. Die krijgt dan commissie per sms en levert een simkaart aan. Victor-George B. (50) vond er echter niet beter op om zelf duizenden Proximus-prepaidkaarten aan te kopen en zo’n sms’jesdienst aan te bieden aan bedrijven, met behulp van eigen simboxen en zonder Proximus daarover in te lichten. Zo zou Proximus volgens eigen berekeningen liefst 1,7 miljoen euro hebben mislopen.

Voetballers van Steaua Boekarest

De telecomoperator vond het opvallend dat er extreem veel – duizenden – sms’jes werden verstuurd van op verschillende prepaidkaarten, geregistreerd op naam van de Roemeen. Toen Proximus hem aanschreef, bleef hij verder doen, maar gaf hij namen van spelers van voetbalploeg Steaua Boekarest op, of gewoon namen uit Roemeense tekenfilms. Hij begon ook met omwegen uit het buitenland te opereren om buiten schot te blijven. De prepaidkaarten ging hij halen in louche telefoniewinkels in Brussel, soms voor 1.500 euro per keer. Volgens het openbaar ministerie kwam door zijn telecomfraude 215.000 euro pure winst op zijn rekeningen terecht. De procureur eiste de verbeurdverklaring van dat bedrag. Mocht hij Proximus evenwel hebben betaald zoals het hoorde, zou hij zwaar verlies hebben gemaakt.

Nieuw leven als bouwvakker

De man werd voor vijf tenlasteleggingen rond telecomfraude gedagvaard. Zo liet hij sms’jes via het internet aankomen en versturen en kreeg hij die ook te zien op zijn scherm. Ook dat is verboden, want zo zou hij paswoorden en gevoelige info kunnen bemachtigen. Telecomoperatoren mogen immers nooit zelf de inhoud van de sms’jes te zien krijgen. Voorts werd hij nog voor drie financiële tenlasteleggingen vervolgd. Zo betaalde hij ook geen cent belastingen. De man liet zich vertegenwoordigen door een advocaat op het proces en bevindt zich opnieuw in Roemenië. “Hij geeft alles toe en het spijt hem. Mijn cliënt is nu een nieuw leven gestart als bouwvakker in zijn thuisland”, aldus het pleidooi.

1.7 miljoen wordt 220.000 euro

De rechtbank deed dinsdagmorgen uitspraak en veroordeelde Victor-George B. tot 2 jaar effectieve celstraf, 8.000 euro boete, een verbeurd verklaring van 150.000 euro en een schadevergoeding van 221.481 aan Proximus. Die schadevergoeding blijft dus veel lager dan de geëiste 1,7 miljoen euro door Proximus, al blijft het bedrag niet min. De rechter oordeelde dat de verbeurd verklaring mag aangewend worden om de burgerlijke partij te betalen. De veroordeelde Roemeen kan wel nog beroep aantekenen. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier