Twee jaar cel gevorderd voor dealer uit Brugge die wegvluchtte bij politiecontrole in Zedelgem

© Getty Images/iStockphoto

Een 26-jarige Bruggeling heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het dealen van cannabis. Mahmoud B. liep tegen de lamp toen hij tevergeefs wegvluchtte bij een politiecontrole. Het openbaar ministerie eiste twee jaar effectieve gevangenisstraf.

De politie van de zone Het Houtsche hield op 24 april 2021 een verkeerscontrole in Zedelgem. Op een bepaald moment zagen de politiemensen hoe een Renault plots rechtsomkeer maakte.

Korte achtervolging

Mahmoud B. reed zich met zijn huurwagen uiteindelijk vast in een haag. Ondertussen had zijn passagier de benen genomen. Tijdens de korte achtervolging waren twee zakken uit het voertuig gegooid.

De politie kon de zakken nog aantreffen en ontdekte zo 280 gram cannabis en 87 gram hasj. In de middenconsole van de gehuurde Renault werd nog eens 11 gram cannabis aangetroffen.

Cryptomunten

In zijn verhoor beweerde Mahmoud B. dat hij leefde van zijn winsten uit cryptomunten. Volgens procureur Lode Vandaele wees het onderzoek van zijn gsm echter uit dat hij wel degelijk dealde.

Sinds 27 november 2020 had medebeklaagde Chouayb L. (31) al vier voertuigen voor hem gehuurd. Het openbaar ministerie eiste voor B. en L. respectievelijk twee jaar en twaalf maanden cel.

Minderjarige passagier

De verdediging benadrukte dat Mahmoud B. zeker niet de grote dealer was. De zakken drugs waren naar eigen zeggen van zijn minderjarige passagier. Meester Kris Vincke opperde om zijn cliënt een voorwaardelijke straf op te leggen, met uitzondering van de acht maanden voorhechtenis.

Chouayb L. beweerde dan weer dat hij niet wist waarom hij de voertuigen moest huren voor zijn kameraad. “Hij wist dat het iets louche was, maar hij wist niet waar B. juist mee bezig was”, pleitte meester Pieterjan Dens, die een werkstraf voorstelde.

De rechter doet uitspraak op 14 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier