Twee Bruggelingen vragen straf met uitstel voor brutale afpersing

Redactie KW

Twee beruchte Bruggelingen riskeren in beroep elk vijf jaar cel voor een brutale afpersing.

Op een appartement in de Carmersstraat in Brugge kreeg notoir drugsdealer Albert D. (24) – Pablo voor de vrienden – het op 19 januari vorig jaar zwaar aan de stok met een flatgenote. Hij verdacht de vrouw van diefstal van 70 euro en greep haar bij de keel. Hij sloeg haar meermaals in het gezicht en riep vervolgens de hulp in van Nicolas V.L. (43) en Barbara V. (40).

Omdat het geld maar niet uitkwam, gaven Albert D., Nicolas V.L. en Barbara V. de vermeende dief enkele rake klappen en bedreigden ze haar en nog twee andere bewoners van het appartement met een mes. De slachtoffers moesten hun bezittingen afgeven, waaronder gsm’s, fietsen en een spelconsole. Er zou zelfs mee gedreigd zijn om vingers af te snijden.

Ongelukkige jeugd

Tijdens de behandeling in eerste aanleg in Brugge stapte Albert D. plots dreigend af op de procureur. De politie kon net op tijd ingrijpen. Hij kreeg daarop vijf jaar cel. In beroep kwam hij niet naar zijn proces. “Eerder uit voorzorg”, gaf zijn advocate toe. Ze vroeg een opschorting van straf onder voorwaarden omdat er volgens haar bij zijn straf onvoldoende rekening is gehouden met zijn ongelukkige jeugd en psychologische kwetsbaarheid.

Ook Nicolas V.L. kwam niet naar het hof van beroep. Hij werd onwel tijdens het transport naar het hof en moest worden teruggebracht naar de gevangenis van Brugge. Zijn advocate ontkende dat hij bij de afpersing betrokken was. “Hij heeft nooit gedreigd en geen goederen meegenomen. Hij heeft wat drugs genomen en heeft zich in de zetel gezet.”

Boksijzer en pepperspray

Ze vroeg een straf met uitstel onder voorwaarden. De enige die in beroep wel kwam opdagen was Barbara V., al bleek dat nutteloos. Haar beroep bleek laattijdig. De procureur-generaal vorderde opnieuw vijf jaar voor Albert D. die hij uiterst gevaarlijk noemde.

“Hij beweert nooit ongewapend buiten te gaan en bij hem thuis werden een boksijzer en zeven bussen peperspray! Hij moet zo lang mogelijk van straat!” Ook voor V.L., die in eerste aanleg 43 maanden had gekregen, werd vijf jaar gevraagd. De man heeft al een gigantisch strafblad en ook hij moet volgens de procureur-generaal zo lang mogelijk van straat. Op 3 maart doet het hof een uitspraak. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.