Twee Bruggelingen krijgen twee jaar cel voor brandstichting aan kasteel Ryckevelde

© Belga
© Belga
Redactie KW

Twee Bruggelingen zijn in beroep veroordeeld tot elk twee jaar cel voor opzettelijke brandstichting in een bijgebouw van het kasteel Ryckevelde in Sijsele. Zelf bleven ze altijd ontkennen.

Op 22 april 2018 reden Bruggelingen Martin B. (66) en Francesco B. (57) rond halftien ’s avonds naar het kasteel Ryckevelde in Sijsele. Op de zolder van een bijgebouw van het kasteel kwam het tot een hevige discussie met kasteelbewoner L.V., over een geldkwestie.

Daarop kreeg de man enkele rake klappen kreeg. De man kon ontsnappen en rende blootsvoets naar het huis van de buren, die de politie verwittigden. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, stond de bovenverdieping van het gebouw in lichterlaaie. Vlakbij kon de politie de wagen van Martin B. en Francesco B. onderscheppen.

Volgens het openbaar ministerie verzetten de twee zich toen ze door de politie werden tegengehouden. Bovendien was de autosleutel plots vermist toen de brandweer arriveerde en hun wagen de enige toegangsweg versperde. De procureur-generaal vond de straffen van twee jaar voor Martin B. en 18 maanden voor Francesco B. daarom te laag. Hij vorderde vier jaar cel, al dan niet deels met uitstel. Zelf hielden de twee hun onschuld staande. Martin B. gaf wel toe dat hij L.V. een pak rammel heeft gegeven. “Maar er is op hem nadien zelfs geen aansteker gevonden.”

Dronken

Zijn kompaan ontkende zelfs dat hij L.V. klappen heeft gegeven, al gaf hij ook toe dat hij die avond zodanig dronken was, dat hij zich niks meer herinnerde. Wel erkent hij dat hij zaken bij L.V. heeft gestolen, maar alleen omdat ze nadien bij hem zijn teruggevonden want ook van de diefstal herinnerde hij zich niks meer.

Dat verhaal wordt ook min of meer bevestigd door het slachtoffer. Die vertelde dat hij het aan de stok kreeg met de twee mannen en ze eisten hun geld terug binnen de 48 uur. Daarop zouden ze agressief zijn geworden, waarna hij naar de buren is gevlucht om hulp te halen. Dus stond vooral de brandstichting ter discussie en zij beweerden dat er tegen hen geen enkel bewijs is van brandstichting.

Top drie van absurditeiten

“Er zijn enkel gissingen en hypothese!” Zo kan het volgens hen dat de eigenaar zelf de brand heeft aangestoken. “Eerst krijgt hij een pak rammel, vlucht blootsvoets naar de buren en dan zou hij terug zijn gekeerd om de bedenking te maken dat hij geld van de verzekering kan krijgen en dus steekt hij zijn zetel in brand? Ik heb hier al veel absurditeiten gehoord, maar deze komt toch in mijn top drie!”, sneerde de procureur-generaal nog.

Ook het hof geloofde de twee niet en veroordeelde hen beide voor de brandstichting . Martin B. kreeg opnieuw twee jaar cel. Francesco B. zag zijn straf voor de brandstichting en de diefstallen verhoogd van 18 maanden naar twee jaar.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.