Trio riskeert drie jaar cel voor overval op autistische man uit Izegem

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Drie dertigers zijn donderdag in de correctionele rechtbank moeten verschijnen voor diefstal met geweld. Ze overvielen een 31-jarige autistische man in zijn appartement in Izegem, bonden hem vast en gingen ervandoor met zijn videospelletjes. “We wilden hem een lesje leren”, aldus een van de beklaagden. Ze riskeren alle drie een celstraf van drie jaar.

De beklaagden stonden het slachtoffer op 20 februari op te wachten in de hal van zijn appartement. Een van hen overmeesterde hem, de andere bond hem vast met snelbinders aan een bureaustoel. Samen met een derde overvaller vulden ze enkele zakken vol spullen, voornamelijk videospelletjes.

Zeldzame games

“Er zaten enkele zeer zeldzame games bij die niet meer te verkrijgen zijn”, aldus de advocate van het slachtoffer. “Mijn cliënt heeft een tijdlang weer bij zijn ouders gewoond, en ook vandaag durft hij zijn nieuwe adres niet aan de rechtbank bezorgen uit angst dat de beklaagden hem komen opzoeken.”

Zij zitten sinds februari in voorhechtenis, maar hun verhalen lopen sterk uiteen.

‘Groepsdruk’

Volgens de advocaat van de eerste beklaagde, een man van 32 jaar uit Houthulst en een kennis van het slachtoffer, was het een combinatie van groepsdruk, drankmisbruik en opgejut worden door de andere twee. “Ik heb hem zelf nooit aangeraakt”, zo vertelde hij aan de rechter.

Maar dat is niet wat de twee broers op de beklaagdenbank zeggen. Ze menen dat hij het slachtoffer als eerste overmeesterde, en dat zij door hem op sleeptouw werden genomen. De dertiger uit Houthulst zou nog een appeltje te schillen hebben met het slachtoffer na een conflict over een videospelletje.

‘Initiatief kwam van eerste beklaagde”

“De eerste beklaagde is het brein achter de hele operatie, al is het dan een eerder beperkt brein”, zo zei een van de advocaten van de broers.

“Ook mijn cliënten hebben boter op het hoofd, maar hij was de enige die het slachtoffer kent, die een wagen had om naar Izegem te rijden en die in dezelfde gamewereld vertoeft als het slachtoffer. Hij had niet voldoende lef om het zelf op te lossen, dus heeft hij er de broers bijgesleurd.” (belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier