Tot zeven maanden cel voor transmigranten voor binnendringen Zeebrugse haven

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Zes transmigranten hebben in de Brugse rechtbank tot zeven maanden effectieve celstraf gekregen omdat ze de Zeebrugse haven binnendrongen. Ze alarmeerden zelf de hulpdiensten vanuit een container in de Zeebrugse haven.

Op 22 februari ontving de scheepvaartpolitie kort na 18 uur een noodoproep van zes transmigranten die naar eigen zeggen vastzaten in een container in de Zeebrugse haven. Omdat ze niet wisten waar de container zich juist bevond, werden de havenactiviteiten deels stilgelegd. Op basis van het opgegeven containernummer vond de politie ze uiteindelijk terug op de terreinen van havenbedrijf PSA langs de Caxtonweg.

Paniek

De zes transmigranten, afkomstig uit Algerije, Libië, Oekraïne en Algerije, verkeerden allen in goede gezondheid. Ze verklaarden dat ze in paniek waren geraakt toen ze hoorden dat op hun container nog een andere werd geplaatst. Hierdoor kon het mangat, waardoor ze hoopten te kunnen ontsnappen, immers niet meer open.

Inbraak

Verder onderzoek wees uit dat een van de zes mannen, een 26-jarige Libiër, een kleine week eerder ingebroken en een tijdje verbleven had in een woning langs de Elisabethlaan in Knokke. Hij liet er onder meer vuile borden, verpakkingen van chocolade en frisdrank, een half gevuld bad en een bevuild toilet achter. Hij kreeg woensdag zeven maanden celstraf.

De vijf anderen met wie hij de Zeebrugse haven binnendrong, kregen elk zes maanden cel. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.