Tot acht jaar cel voor mensensmokkel met rubberbootjes

Een camera met nummerplaatherkenning leidde tot de aanhouding van de Iraniërs.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Een camera met nummerplaatherkenning leidde tot de aanhouding van de Iraniërs.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Twee Iraniërs zijn in beroep veroordeeld tot zes en acht jaar cel voor mensensmokkel. De slachtoffers werden in Noord-Frankrijk op rubberbootjes gezet. De beklaagden liepen bij toeval tegen de lamp in Koksijde.

De politie van de zone Westkust had op 2 mei van een camera met nummerplaatherkenning een melding gekregen van een in Duitsland gestolen voertuig. In de bewuste Hyundai werden een opblaasbare boot, een buitenboordmotor, elf zwemvesten, roeispanen en jerrycans met benzine aangetroffen.

De inzittenden Reza J. (33) en Omid K. (39) werden aangehouden op verdenking van mensensmokkel, maar ontkenden aanvankelijk hun betrokkenheid. Reza J. bekende gaandeweg echter zijn betrokkenheid dat hij regelmatig vanuit Duitsland naar Frankrijk reed met bootjes. Volgens zijn advocaat, Kris Vincke, was de man gevlucht uit Iran waar hij als ingenieur was afgestudeerd.

Hamburgerkraam

“Maar Duitsland bleek niet het beloofde land en uiteindelijk kon hij enkel werken in een hamburgerkraam.” Hij raakte aan de drugs en werd om zijn drugsverslaving te financieren meegesleurd in de mensensmokkel. Hij kreeg in eerste aanleg acht jaar cel. “Het was een korte slechte periode in zijn leven. We hopen op een korte straf zodat hij snel terug naar Duitsland kan.” Het hof had daar oren naar en liet de straf zakken naar zes jaar cel.

De rechtbank van eerste aanleg veroordeelde Omid K. tot negen jaar cel. Zijn aandeel werd als groter aanzien, maar dat ontkende zijn advocaat Johan Platteau. “Hij wou enkel iets bijverdienen en stelde enkel zijn voertuig ter beschikking om de bootjes te verplaatsen. Maar het hof oordeelde dat Omid K. weldegelijk meer boter op het hoofd had. Zo stuurde hij onder meer foto’s van de vluchtelingen en cijfers van betalingen. Wel liet het hof de straf zakken van negen naar acht jaar cel. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.