Tot 40 maanden cel voor Bulgaren na vondst cannabisplantage in Waregem

Redactie KW

Zeven Bulgaren liepen voor de correctionele rechtbank van Kortrijk celstraffen van 9 tot 40 maanden en boetes van 4.000 tot 20.000 euro op voor hun betrokkenheid bij cannabisplantages in Waregem en/of Charleroi. Ze moeten ook ruim 200.000 euro drugsgeld terugbetalen.

Een routinecontrole van een voertuig met Nederlandse nummerplaat in Waregem leidde op 18 november 2019 tot de ontmanteling van een cannabisplantage met 418 plantjes en 1.138 stekjes in de Roterijstraat in Waregem. De controle van de wagen leverde één kilogram vers geoogste cannabis op. Aan boord zaten Bulgaren Sabri A., Beydin H., Asenovo M. en Nefize A.

Camera’s

Verder onderzoek bracht aan het licht dat de cannabis afkomstig was uit een loods achteraan de woning van Beydin H. en Nefize A. in de Roterijstraat. Daar vonden de speurders nog eens ruim een kilogram cannabis, teelaarde en 750 gram cannabistakken. De toegang tot de loods was gebarricadeerd en via camera’s kon de plantage in de gaten gehouden worden.

Naast de bewoners van de woning in de Roterijstraat zijn ook de eigenaar van de woning, de twee andere inzittenden van de gecontroleerde wagen, een vriendin, een schoonzoon en een vriend van Beydin H. veroordeeld. Zijn dochter werd vrijgesproken.

Tweede plantage

Beydin H. bekende dat hij fungeerde als bewaker. Ondanks zijn huwelijk met Nefize A. hield hij er met Nevrie H. ook nog een vriendin op na die verdacht wordt van betrokkenheid bij een tweede cannabisplantage in Charleroi. Daar konden 549 plantjes gevonden worden.

Er was hem 5.000 euro beloofd maar meer dan wat geld voor de aankoop van levensmiddelen zag hij naar eigen zeggen nooit van de Nederlandse opdrachtgevers. Beydin zit al 15 maanden in de cel. Hij kreeg met 40 maanden effectieve celstraf en 20.000 euro boete de zwaarste straf.

De eigenaar van de woning in de Roterijstraat ontkende zijn betrokkenheid maar werd toch veroordeeld. Hij kreeg 18 maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. Aan de elektriciteitsmaatschappij moeten vijf betrokkenen een schadevergoeding van 31.639 euro betalen voor de afgetapte elektriciteit. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.