Tot 40 maanden cel gevorderd voor Gistelse dievegges die zesjarig meisje inschakelden

Redactie KW

Een Roemeense vrouw uit Gistel riskeert voor de Brugse strafrechtbank 40 maanden celstraf voor een resem winkeldiefstallen, waarbij zelfs een zesjarig meisje werd ingeschakeld. Ook haar schoonmoeder en schoonzus staan terecht.

Op 9 juli vorig jaar liep Alina I. (23) tegen de lamp in een supermarkt in Bredene waar ze samen met een minderjarige kompaan twee volle winkelkarren probeerde te stelen. Camerabeelden wezen uit dat ook haar schoonmoeder Jenica A. (49) bij de feiten betrokken was.

Zesjarig meisje

Verder onderzoek toonde aan dat Alina I. sinds juni 2020 in totaal tien diefstallen had gepleegd, hoofdzakelijk in Oostende. Volgens het parket werd ze bij zeven feiten vergezeld door haar schoonzus Florina A. (20).

Procureur Mike Vanneste tilde zwaar aan de feiten. “Deze zigeuners maakten gebruik van kinderwagens om feiten te plegen”, stelde hij. “Er werden ook kinderen ingezet. Het is schandalig hoe zij hen initieerden in de criminaliteit. Bij feiten in het Kruidvat in Gistel was een zesjarig meisje lustig aan het meepikken.”

Kinderwagens

De dames werkten bij één feit samen met hun Bulgaarse buurman V.B. (21). Samen met een kind leidde hij het personeel af terwijl de vrouwen met kleding aan de haal gingen.

Bij Dreamland in Oostende lieten de vrouwen een oude kinderwagen achter om met twee nieuwe exemplaren de zaak te verlaten. Een baby werd daarbij van kinderwagen verwisseld.

Voorhechtenis

Vanneste vroeg 40 maanden cel voor Alina A. Haar schoonmoeder en schoonzus, die eveneens in Gistel wonen, kijken aan tegen respectievelijke celstraffen van 30 maanden en twee jaar. V.B. riskeert bij verstek zeven maanden cel.

Advocaat Klaas Van Dorpe vroeg en werkstraf voor Alina I. “Tijdens haar maand voorhechtenis heeft ze de ernst van haar daden ingezien”, pleitte hij. De andere beklaagden vroegen een straf met uitstel. De rechtbank doet uitspraak op 8 december. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.