Tot 21 maanden cel voor geweldpleging met ijzeren staaf

(Pixabay)

De Brugse strafrechter heeft een jonge Tunesiër bij verstek veroordeeld tot 21 maanden effectieve gevangenisstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen en illegaal verblijf. Hamdi W. en zijn kompaan gingen een andere man zonder papieren met een ijzeren staaf te lijf. Het openbaar ministerie had twee jaar cel gevorderd.

De feiten speelden zich in de nacht van 10 op 11 februari af ter hoogte van het Marie-Joséplein in Oostende. Drie mannen zonder papieren kregen het rond 4 uur ‘s nachts om onduidelijke redenen met elkaar aan de stok. Tijdens dat conflict kreeg het slachtoffer schoppen en werd hij zelfs geslagen met een ijzeren staaf. Het slachtoffer liep verwondingen op aan zijn hoofd, maar verkeerde niet in levensgevaar.

De Tunesiër Hamdi W. en de Libiër Wahid Z. (37) konden snel opgepakt worden op verdenking van poging tot doodslag. De onderzoeksrechter besliste echter om enkel de Libische man aan te houden. Op basis van de botscan was het immers onduidelijk of de Tunesische verdachte meerderjarig of toch minderjarig is. W. mocht beschikken en liet op 28 mei verstek gaan voor zijn proces.

Voor de geweldpleging hing beide beklaagden twee jaar effectieve gevangenisstraf boven het hoofd. De verdediging van Z. vroeg echter de vrijspraak voor de opzettelijke slagen en verwondingen. Volgens meester Suzy Cooleman zou haar cliënt zich enkel verdedigd hebben toen de beklaagden werden aangevallen door het slachtoffer. Bovendien zou W. de ijzeren staaf gehanteerd hebben.

De rechter veroordeelde Hamdi W. uiteindelijk tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen. Wahid Z. kreeg voor die feiten een jaar cel, waarvan enkel de voorhechtenis effectief. Beide beklaagden werden voor illegaal verblijf ook veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, maar voor Z. werd die straf met uitstel opgelegd.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier