Topduivenmelker staat terecht voor duw aan voorzitter duivenbond op café in Kortemark

© Belga
Redactie KW

Een aanslepende vete binnen het duivenmelkersmilieu is voor de Brugse strafrechtbank beland. Een 51-jarige topduivenmelker uit Kluisbergen staat er terecht voor slagen omdat hij op café in Kortemark de voorzitter van de West-Vlaamse duivenbond van zijn barkruk duwde. “Ik werd geviseerd door mijn succes”, klinkt het.

Sinds hij tien jaar geleden als totale onbekende de duivensport betrad, heeft K.P. uit Kluisbergen naar eigen zeggen zowat alle mogelijke prijzen gewonnen. “Maar dat zorgde voor nijd en jaloezie in het wereldje”, vertelde de man woensdag. “Ik werd geviseerd door mijn succes.”

K.P. was vroeger lid van de Vliegersclub in Kortemark, maar moest daar zijn ontslag indienen omdat hij er ook een commerciële activiteit op nahield. Volgens zijn advocaat werden de duiven van K.P. ook om de haverklap gecontroleerd op doping. “Nooit werden producten gevonden”, pleitte hij. “Maar op sociale media werd hij wel met de vinger gewezen.”

Spanningen

De situatie zorgde voor spanningen die op 18 mei dit jaar een hoogtepunt bereikten in café De Welkom in Kortemark. K.P. stootte er op de voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de Koninklijke Belgische Duivenbond (KBDB). K.P. vroeg de man of zijn dieren opnieuw gecontroleerd zou worden waarop er woorden vielen. Volgens het parket greep K.P. de voorzitter bij de keel en gaf hij hem een duw waardoor die van zijn barkruk met het achterhoofd op de grond viel. Het slachtoffer liep geen noemenswaardige verwondingen op en het kwam zelfs tot een verzoening. Toch werd K.P. voor de rechtbank gedaagd.

De procureur vroeg geen concrete bestraffing, terwijl de verdediging aandrong op de vrijspraak. K.P. gaf toe dat hij duwde, maar stelde dat de voorzitter met veel komedie achterover viel. “Ik ben maar aan één iets schuldig: dat ik op tien jaar tijd van de laatste naar de eerste plaats ben geklommen in de duivensport”, foeterde hij. “Maar in die jaren was ik wellicht ook de meest gecontroleerde duivenmelker van het land.” De rechtbank doet uitspraak op 11 januari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.