Tien verdachten hebben minnelijke schikking gesloten met federaal parket in dossier ‘Propere Handen’

Onder andere Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge, zou een minnelijke schikking gesloten hebben met het federaal parket in het dossier ‘Propere Handen’. © Belga

In het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, hebben tien verdachten een verruimde minnelijke schikking gesloten met het federaal parket. Het zou onder andere gaan om voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent en manager Matthias Leterme van KV Kortrijk. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling moet donderdag beslissen of ze de minnelijke schikkingen goedkeurt.

In het dossier ‘Propere Handen’ vroeg het federaal de doorverwijzing van 57 personen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om 56 natuurlijke personen en één vennootschap. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tien van hen hebben nu een verruimde minnelijke schikking afgesloten. Dat houdt in dat ze schuld bekennen en een boete betalen, waardoor ze niet voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen en een strafrechtelijke veroordeling vermijden. Wel moeten de betrokkenen ook de benadeelden vergoeden. Concreet betekent dat dat ze belastingen moeten betalen die de fiscus misliep door de vervalste contracten.

Volgens verschillende media gaat het om voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, oud-bestuursleden Herbert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk en oud-bestuurslid Paul Van der Schueren van OH Leuven, en Erwin Lemmens, keeperstrainer bij de Belgische voetbalbond. Zij zouden allemaal valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het afsluiten van transfers of bij het opstellen van valse facturen om makelaars of trainers gedeeltelijk in het zwart te betalen.

Het federaal parket geeft geen commentaar over die namen of over de bedragen die zij moeten betalen in het kader van de minnelijke schikking, maar sluit niet uit dat er in de toekomst nog verdachten een dergelijke schikking afsluiten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.