Tabaksdief met rechtendiploma krijgt celstraf met uitstel

De beklaagde schaamt zich voor de diefstal.© Getty Images
De beklaagde schaamt zich voor de diefstal.© Getty Images
Redactie KW

Een Palestijnse asielzoeker heeft in de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel gekregen voor tabaksdiefstallen bij Colruyt. De dertiger was in zijn thuisland advocaat.

Op 4 maart vorig jaar werd M.E. op heterdaad betrapt toen hij tabak probeerde te stelen bij Colruyt in Brugge. De 32-jarige Palestijn duwde tijdens zijn vlucht enkele klanten en bedienden opzij maar kon toch geklist worden. Onderzoek van camerabeelden wees uit dat hij al vier gelijkaardige diefstallen gepleegd had in het Brugse Colruyt-filiaal en ook nog twee in dat van Beernem.

Schaamte

Zijn advocaat legde uit hoe M.E. in het asielcentrum van Wingene met zeven euro per dag moest rondkomen . “Hij schaamt zich enorm”, pleitte meester Olivier Mostrey. “Mijn cliënt behaalde een rechtendiploma en was tot begin 2019 in zijn thuisland actief als advocaat. Door moeilijkheden in zijn thuisland kwam hij naar België. Zijn asielprocedure is hier lopende.”

Het openbaar ministerie vroeg een jaar effectieve celstraf. Meester Mostrey drong aan op de gunst van de opschorting. Ook M.E. zelf drong aan op mildheid. “Ik ben dom geweest”, verklaarde hij. “Ik heb dertien jaar gestudeerd om mijn licentie te halen en had één zwak moment.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier