‘Stofzuigerman’ troggelt hoogbejaarde dame uit Sijsele geld af met waardeloze tapijten

Redactie KW

Een 48-jarige woonwagenbewoner uit Nederland riskeert in de Brugse rechtbank achttien maanden celstraf met uitstel voor oplichting en afpersing van een hoogbejaarde vrouw.

Op 16 april 2019 klopte J.L. op het raam van de woning van een 87-jarige vrouw uit Sijsele. Het slachtoffer deed open waarop de Nederlander zonder verpinken binnenstapte met twee tapijten in de armen. “Een geschenk voor de opening van een nieuwe winkel”, maakte hij de bejaarde vrouw wijs. De vrouw moest wel nog 198 euro betalen, “voor de BTW”.

Volgens de dame dwong J.L. haar om de 98 euro in haar portefeuille af te geven. “Daarna nam hij haar mee naar de bank waar ze nog eens 100 euro moest afhalen”, verduidelijkte de procureur. J.L. liet de vrouw achter. De tapijten, waardeloze rommel, mocht ze houden. Diezelfde dag belde hij bij nog twee andere oudere vrouwen aan in Sijsele, maar daar ving hij bot.

Excentrieke straatleurder

Volgens het parket behoort J.L. tot een woonwagenfamilie in Nederland. “Hij staat daar bij de politie bekend als de ‘stofzuigerman’”, vervolgde de procureur. “Voor hij met tapijten rondging probeerde hij ook stofzuigers, messen- en pottensets aan bejaarden te verpatsen.”

J.L. werd opgepakt in een woonwagenpark in Gent en kwam na drie weken voorhechtenis weer vrij. Volgens zijn advocaat was er van oplichting of afpersing geen sprake. “Mijn cliënt is een excentrieke straatleurder met een goed verkooppraatje”, pleitte hij. “Hij heeft nooit dwang of geweld gebruikt.” De uitspraak volgt op 22 april. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.