(Stief)papa uit Waregem vrijgesproken voor seksueel misbruik, veroordeeld voor mishandeling

Redactie KW

Een 33-jarige man uit Waregem is door de Kortrijkse strafrechter vrijgesproken voor seksueel misbruik van twee stiefdochters en een zoon. Hij liep wel 20 maanden effectieve celstraf op omdat hij hen fysiek mishandelde. De moeder van de kinderen kreeg 12 maanden cel omdat ze niets deed om de mishandeling te voorkomen.

Op 3 januari 2020 diende de natuurlijke vader van de meisjes kinderen klacht in bij de politie. Zijn oudste dochter had hem verteld dat ze bij haar stiefvader haar broek moest afdoen, dat er sprake was van penetratie, ze allerlei dingen met de penis moest doen,…

Op de koop toe kreeg ze slagen en “zou de politie komen als ze iets zou zeggen.” Soms moest ze samen met haar zus een hele avond op de knieën zitten. De moeder van de kinderen zou van alles op de hoogte zijn geweest maar nooit ingegrepen hebben. Daarom stond ze mee terecht voor schuldig verzuim.

Drugsverslaving

Vanuit zijn cel bleef de Waregemnaar zijn onschuld uitschreeuwen. Hij gaf toe af en toe eens een pedagogische tik te hebben uitgedeeld en toonde spijt dat hij door zijn drugsverslaving de kinderen verwaarloosde.

“Maar ik zag hen graag”, klonk het. “Ik speelde met hen. Ik snap niet dat ze zo’n dingen over mij vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat ze me nog altijd graag zien. Het was door hun moeder dat ik aan de drugs raakte.”

Vermoeden van onschuld

De rechters oordeelden dat de kinderen niet met opzet leugens hebben verteld maar vonden dat er toch te weinig doorslaggevende argumenten waren om het seksueel misbruik bewezen te verklaren. Het vermoeden van onschuld is bij twijfel doorslaggevend.

De slagen achtten de rechters wél bewezen, evenals het feit dat de moeder haar kinderen in de steek liet. “Had ik er iets vanaf geweten dan zou ik ingegrepen hebben”, had ze nochtans voor de rechter ontkend.

Schadevergoeding

“Aan mij hebben de kinderen niets verteld. Ik probeerde van hem weg te blijven en verhuisde twee keer naar Oudenaarde maar telkens haalde hij me terug. Ik stond de twee meisjes vrijwillig aan de papa af omdat ik hen niet meer in veiligheid kon houden. Ik kreeg net als de kinderen veel slagen.”

“Een regelrechte wraakactie van de moeder, samen met haar ex”, vond de Waregemnaar. De drie kinderen en de vader van de meisjes kregen in totaal een schadevergoeding van zo’n 6.750 euro toegekend. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.