Stelende zorgkundige loopt tegen de lamp door dure kleding

Redactie KW

Een zorgkundige die door families van oudere zorgbehoevenden werd beschuldigd van diefstal, is nu veroordeeld tot een celstraf van een jaar en een boete van 800 euro, allebei met uitstel. Slachtoffer Emile Muylle (90) uit Ieper krijgt een schadevergoeding.

Verschillende oudere zorgbehoevenden uit de streek werden de voorbije jaren geconfronteerd met een lege portefeuille na hun dutje, bad of scheerbeurt. Een jonge zorgkundige bleek achter de diefstallen te zitten. Met leuke selfies en verrassende koffiebezoekjes probeerde ze het vertrouwen van de families te winnen, maar toen argwanende familieleden vallen opzetten, liep ze tegen de lamp.

“Zij leek ons een jonge onschuldige vrouw, toen ze opa tussen 1 maart en 18 oktober 2018 elke dag kwam verzorgen als medewerker van het Wit-Gele Kruis”, vertelden de drie dochters van Emile Muylle (90) uit Ieper. “Zij was altijd heel vriendelijk en deed haar werk goed. Achteraf gezien deed ze wel vreemde dingen: nog voor haar diensturen al om 6 uur toekomen, opa alleen in bad laten zitten én op onverwachte momenten even binnenspringen om koffie te zetten of het toilet te gebruiken.”

Vaak nieuwe dure kleren

Intussen weten ze dat de vrouw tijdens die momenten in de lades van opa zat, op zoek naar geld. “Hij ging nooit weg, en toch waren zijn portefeuille en spaarpotje elke maand leeg. We dachten dat hij heimelijk met de lotto speelde. Ons argwaan werd gewekt toen we zagen dat de zorgkundige vaak nieuwe dure kleren droeg en cadeautjes uitdeelde aan de kinderen in een basisschool, waar ze toen toezicht hield. Ze klaagde nochtans vaak over haar laag inkomen. Op 10 oktober belde ze ons huilend op. Ik word beticht van diefstal in De Lovie.”

De dochters zetten nadien een val op. “We legden 5 briefjes van 20 euro in zijn lade en kwamen op controle vlak na haar vertrek. Het geld was verdwenen, toen stapten we naar de politie.”

Nog meer slachtoffers

Emile was niet het enige slachtoffer, zo bleek in de rechtbank. De eerste drie meldingen van gestolen geld en juwelen dateren al van een drietal jaar terug, toen ze tijdelijk aan de slag was in woon-zorgcentrum Huize Zonnelied. Andere slachtoffers waren hulpbehoevende mensen, die thuis verzorgd werden. De laatste melding dateert van dit jaar over een gestolen fototoestel uit de Mediamarkt in Roeselare.

De procureur had een effectieve straf gevorderd, omdat de vrouw geen schuldinzicht toonde. “De beklaagde bleef zelfs feiten plegen ondanks een lopende procedure. Ze heeft de gezondheidstoestand en leeftijd van de slachtoffers misbruikt. De vrouw bekent slechts twee feiten, die vastgelegd zijn door camera’s”, klonk het tijdens de pleidooien. De rechter veroordeelde de zorgkundige maandag tot een celstraf van een jaar en een boete van 800 euro, allebei met uitstel. Slachtoffer Emile Muylle (90) uit Ieper krijgt een schadevergoeding van 1.000 euro. “Wij hopen dat ze het beroep van verzorgster nooit meer zal kunnen uitoefenen”, reageren de dochters van Muylle op het vonnis. “Die schadevergoeding van duizend euro is niet veel en we vermoeden dat we dat geld nooit zullen zien, omdat ze al zoveel schulden heeft.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.