https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Staalbedrijf Joris Ide uit Zwevezele riskeert fikse boete nadat arbeider drie vingers kwijtspeelde: “Al mijn dromen zijn weg”

Redactie KW

Staalplatenproducent Joris Ide uit Zwevezele riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 33.600 euro voor een zwaar arbeidsongeval, waarbij een uitzendkracht uit Jabbeke drie vingers verloor. “Hij schreeuwde om hulp, maar niemand drukte op de noodknop”.

Op 3 juli 2019 was D.C. (40) sandwichpanelen van een machine aan het tillen in de vestiging van de bekende staalplatenproducent in Zwevezele. De Jabbekenaar, die als uitzendkracht aan de slag was, bleef op een bepaald moment met zijn handschoen vastkleven aan de lijm waarna zijn linkerhand vast kwam te zitten in de machine. “Mijn cliënt wist dat hij vijftien seconden had vooraleer het toestel weer in werking zou treden”, verduidelijkte de advocate van het slachtoffer. “Hij schreeuwde om hulp maar niemand drukte de noodstop in. Toen de machine weer in werking trad werden drie vingers afgerukt.”

Het gerechtelijk onderzoek bracht ernstige gebreken aan het licht. “Van preventiemaatregelen was geen sprake”, schoot arbeidsauditeur Evi De Clercq. “De enige instructie was: draag handschoenen. Voor de rest ging elke ploeg op zijn eigen manier te werk. Het slachtoffer had geen eigen noodstop en bovendien waren de roterende delen van de machine niet afgeschermd. Het bedrijf was daar nota bene al op gewezen toen het in 2018 veroordeeld werd voor een zwaar arbeidsongeval met een pletwals van dezelfde productielijn. Een uitzendkracht verloor daarbij een hand.”

De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 33.600 euro voor het bedrijf. De advocaat van Joris Ide drong aan op de vrijspraak en stelde dat de machine waaraan de Jabbekenaar stond te werken in de loop der jaren tot vier keer toe door een veiligheidsexpert werd geëvalueerd. “Die hebben telkens gezegd dat het veiligheidsrisico op die plaats uiterst klein werkt was”, pleitte hij. “Ook een extra noodstop op die plaats was volgens hen niet nodig. Hoe kan men dan mijn cliënt verwijten dat hij niets ondernam? Andere aspecten, die als grote risico’s werden bestempeld, werden wel degelijk aangepakt.”

Ruim twee jaar na de feiten kampt slachtoffer D.C. nog steeds met helse pijnen. “Bovendien wordt hij elke dag gekweld door flashbacks”, stelde zijn advocate. “Hij herbeleeft dat moment keer op keer. En dan zwijgen we nog over de esthetische schade.” Na het ongeval sukkelde het slachtoffer in een zware depressie. “Al mijn dromen zijn weg”, zuchtte hij. “Gelukkig heb ik mijn vrouw nog. Zij steunt mij heel hard.”

Bij Joris Ide vonden de voorbije jaren nog meer zware arbeidsongevallen plaats. Zo kwam in 2019 een 58-jarige man uit Denderleeuw er om het leven toen hij in een machine gekneld raakte. De uitspraak in de zaak rond het ongeval van de Jabbekenaar volgt op 12 november. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.