Spruitjeskweker uit Vlamertinge riskeert jaar cel voor zwartwerk en huisjesmelkerij

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

De zaakvoerder van een spruitjeskwekerij in Vlamertinge riskeert in de Brugse rechtbank een jaar cel voor zwartwerk en huisjesmelkerij ten aanzien van veertien Poolse arbeiders.

In het kader van een onderzoek naar mensenhandel vielen de inspectiediensten op 22 oktober 2020 binnen op het landbouwbedrijf van M.H. (31), dat zich specialiseert in de spruiten- en kolenteelt.

Oude loods

Van uitbuitingspraktijken bleek uiteindelijk geen sprake, maar volgens het arbeidsauditoraat bracht de controle wel zwartwerk en huisjesmelkerij aan het licht. “De Poolse werkkrachten verbleven in een oude loods die na de controle onbewoonbaar werd verklaard”, verduidelijkte de arbeidsauditeur.

Volgens de verdediging is de situatie intussen geregulariseerd. “De arbeiders werden na de controle in een bungalowpark ondergebracht”, pleitte meester Kris Vincke.

Goed betaald

“Intussen werd de loods in orde gebracht. Dat gebouw was destijds nog gezet door de vader van mijn cliënt, maar was niet afgewerkt geraakt. Van huisjesmelkerij was geen sprake. Geen enkele arbeider heeft ooit zijn beklag gedaan. Ze werden trouwens goed betaald. Mijn cliënt en zijn vrouw leerden zelfs Pools om met hen te kunnen communiceren.”

Administratieve vergissing

M.H. gaf wel toe dat enkele arbeiders niet gemeld waren bij de RSZ. “Maar dat was louter een administratieve vergissing”, pleitte Vincke.

Naast een jaar cel voor M.H. vroeg de arbeidsauditeur ook 112.000 euro boete voor zijn vennootschap. De zaak wordt op 22 april verdergezet. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier