‘Spook van Ieper’ veroordeeld tot zeven maanden gevangenis

De zwerver met de bijnaam ‘spook van Ieper’ is veroordeeld tot zeven maanden cel voor de belaging van poetspersoneel en een gemeenschapswacht. De feiten deden zich onder meer voor bij de openbare toiletten in de Lakenhallen, die geregeld bevuild werden en binnenkort betalend worden.

© BELGA
© BELGA

Het ‘spook van Ieper’, zo werd I. B. in de rechtbank omschreven door zijn slachtoffers. De man lijkt te kiezen voor een zwerversbestaan in het stadscentrum en valt een aantal mensen lastig. Dat blijkt toch uit verhalen van slachtoffers.

“Mijn man Fabien en ik werden jarenlang belaagd aan de openbare toiletten in de Lakenhallen, waar we geregeld gingen poetsen”, vertelt Sabine Decoene (49). “De bijnaam ‘spook’ is zeer toepasselijk. Hij staat ons een tijdlang te beloeren, zonder dat we het weten en dan duikt hij plots op. Om te zeggen dat we ons werk niet goed doen, maar daar bleef het niet bij. Via camerabeelden kwamen we erachter dat hij zijn eigen uitwerpselen uitwreef om boodschappen te maken zoals ‘ Sorry, niet gekuist ’. Gestolen toiletpapier, overlopende lavabo’s door sigarettenpeuken … Hij heeft de Ieperse belastingbetaler al veel geld gekost. En onze gezondheid lijdt eronder. Mijn man raakte er besmet door een bepaalde ziekte, waardoor hij niet meer fulltime kan werken. Ikzelf ben gestopt met poetsen van toiletten.”

Ook een Ieperse gemeenschapswacht stelde zich burgerlijke partij. “Ik kan GAS-vaststellingen uitschrijven voor vandalisme of bevuiling, maar de man heeft geen adres”, zei hij tijdens de pleidooien.

Betalende en zelfreinigende toiletten

De beklaagde kwam zich niet verdedigen en de rechtbank veroordeelde hem maandag tot een effectieve celstraf van zeven maand en een effectieve boete van 800 euro. B. werd eerder al veroordeeld voor familieverlating. De rechtbank kende de gemeenschapswacht een schadevergoeding toe van 500 euro. Fabien en Sabine krijgen elk 250 euro. “Als we dat geld ooit krijgen, schenken we dat aan een goed doel, want daar gaat het ons niet om”, aldus Sabine. “De belaging en bevuiling moesten stoppen.”

Intussen heeft het stadsbestuur van Ieper ingegrepen en beslist om een nieuw betalend en zelfreinigend toilet te installeren. Ook voor de overige toiletten in de Lakenhallen zal er een kleine vergoeding moeten worden betaald. Al deze toiletten worden genderneutraal. “Maar de beslissing rond de toiletten heeft niet enkel te maken met dit geval. Er zijn nog personen die de toiletten bevuilen en beschadigen. Bovendien waren de toiletten verouderd”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A).

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.