Skater Franky én agent toch op het beklaagdenbankje na mondmaskerincident op Trax

Facebook
Redactie KW

De 40-jarige skater uit Tielt die op 25 juli 2020 op de Traxsite in Roeselare weigerde een mondmasker te dragen én de 37-jarige agent die hem arresteerde, riskeren beiden nu toch een straf. Ze stonden voor de correctionele rechtbank terecht, niettegenstaande het parket aanvankelijk had beslist de hele zaak zonder gevolg te klasseren. De agent vroeg de vrijspraak voor het gebruik van ongeoorloofd politiegeweld.

Op 25 juli 2020 spraken twee stadswachten skater Franky V. (40) aan op het skatepark Trax in Roeselare. Hij droeg geen mondmasker, bleef weigeren er één op te zetten en het kwam tot een discussie. Omdat die dreigde te escaleren, riepen de stadswachten de hulp in van de politie. Een 37-jarige politiemotard was als eerste ter plaatse en sprak de skater aan. Die stelde zich allerminst meewerkend op en noemde de agent ‘nazi’ en ‘fascist’.

De skater ging evenmin in op verschillende vragen van de agent om zich te identificeren en daagde de agent wat uit. Daarop gaf de agent hem een duw, spoot hem met pepperspray in het gezicht en gaf een slag. In een filmpje dat viraal ging op sociale media was ook te zien hoe de skater uiteindelijk door de agent overmeesterd en geboeid werd. Franky V. liep daarbij enkele gekneusde ribben en schaafwonden op.

Buitensporig geweld

Na een opsporingsonderzoek besliste het Kortrijkse parket aanvankelijk om het dossier van smaad en weerspannigheid tegen Franky V. én het dossier over opzettelijke slagen en verwondingen tegen de agent te seponeren. De gebeurtenissen leken dus zonder gerechtelijk gevolg afgerond te worden, maar dat was buiten Franky V. en zijn advocaat Hans Beerlandt gerekend.

“Franky liep niet enkel verwondingen op toen hij naar de grond werd gebracht. Een slag en een stamp, die waren niet nodig. Er is door de agent buitensporig geweld gebruikt”, klinkt het. “Toen we hoorden dat het tot een seponering kwam, vonden we dat niet kunnen en stuurden we een rechtstreekse dagvaarding tegen de agent uit.” Waarop het Kortrijkse parket prompt besliste om dan toch ook een dagvaarding voor smaad en weerspannigheid tegen Franky V. uit te sturen.

De openbare aanklager vorderde een celstraf van 4 maanden tegen Franky V. Voor de agent vroeg het de vrijspraak. “De skater fokte de sfeer op en weigerde mee te werken met de stadswachten en de agent. De reactie van de agent was de enige manier om de kalmte te doen terugkeren. Het gebruikte geweld was gerechtvaardigd en niet buiten proportie”, aldus de procureur.

Niet evident

“Het is niet evident om als agent op het beklaagdenbankje te komen zitten”, aldus de advocaat van de agent Joris Van Cauter. “Het schuim stond op de mond van de skater. Een agent mag geweld gebruiken om zijn woord te doen gelden. De rechtstreekse dagvaarding bewijst dat de skater nog altijd niet in eigen boezem heeft gekeken.” “Het is heel spijtig dat het tot deze rechtszaak is moeten komen”, vond de agent van de politiezone Riho. “Ik had liever gehad dat het meteen rustig afgehandeld had kunnen worden. Er stond maximaal een boete van 250 euro op het spel.”

De agent was zelf op de rechtbank aanwezig, Franky V. liet zich door zijn advocaat vertegenwoordigen “omdat hij zich sinds het incident telkens opwindt als hij met de politie geconfronteerd wordt.” Enkele collega’s van de politiezone Riho zakten naar het gerechtsgebouw in Kortrijk af om hem te steunen. Uitspraak op 20 december.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.