https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Schudde onthaalmoeder uit Kortemark 7,5 jaar geleden jonge baby zwaar dooreen?

Redactie KW

Een onthaalmoeder uit Kortemark riskeert 7,5 jaar na een vermeend geval van shaken-baby daarvoor alsnog gestraft te worden. Ze zou een jongetje zwaar door elkaar geschud hebben en daarvan ondervindt het kind nu nog steeds last. S. ontkent alles.

De vermeende feiten dateren al van 4 april 2014. Toen paste onthaalmoeder S. op de toen enkele maanden oude jongen. S. was verbonden via de familie van de jongen en de ouders stelden al hun vertrouwen in de onthaalmoeder.

Die dag verloor S. volgens het onderzoek haar geduld om de jongen maar bleef huilen. Ze zou het kind hevig dooreen geschud hebben waardoor het kind naar het ziekenhuis gebracht werd. Daar werd het shaken-babysyndroom vastgesteld. De ouders schakelden het vertrouwenscentrum in dat het parket op de hoogte bracht. Dat opende een onderzoek.

Dat duurde echter jarenlang omdat een van de deskundigen tijdens het onderzoek overleed en vervangen moest worden. “Ik hou rekening met de ernst van de feiten én het feit dat het lang geleden is”, sprak de procureur. “Maar de feiten zijn wel bewezen. Stagiairs van die periode schetsen zelf dat S. een vrouw met weinig geduld is. Ik vraag 18 maanden cel met uitstel.”

Leerachterstand

De ouders van de jongen stelden zich burgerlijke partij. “De deskundige is duidelijk en zegt dat de verwondingen zeer waarschijnlijk werden toegebracht door S., die er toen de controle over had. Er zijn intussen leerproblemen en een leerachterstand vastgesteld bij de jongen.

Gevolgen op langere termijn zijn niet uitgesloten en de jongen krijgt intussen extra begeleiding.” Ze eisen een schadevergoeding. S. ontkent alles. “Enerzijds stellen we duidelijk dat die vrouw de baby nooit door elkaar heeft geschud”, zegt haar advocaat. “Ze heeft een groot hart voor kinderen en is intussen zelf mama. Die jongen is die dag gewoon onwel geworden. Wat trouwens al eerder gebeurde maar door de ouders nooit gemeld werd aan de onthaalmoeder. Anderzijds merken we op dat deze zaak al bijna 8 jaar aansleept en er sprake is van het overschrijden van de redelijke termijn. We vragen de vrijspraak.” Vonnis op 5 oktober.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten